FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ekstremno niske temperature u cijeloj Europi

ZAGREB, 23. siječnja 2006. (Hina) - Novi val arktičke hladnoće kojije od prošle noći zahvatio Europu spustio je temperaturu na rekordnoniske vrijednosti, ometa normalan život na velikom dijelu kontinenta iodnosi sve više žrtava.
ZAGREB, 23. siječnja 2006. (Hina) - Novi val arktičke hladnoće koji je od prošle noći zahvatio Europu spustio je temperaturu na rekordno niske vrijednosti, ometa normalan život na velikom dijelu kontinenta i odnosi sve više žrtava.

U Njemačkoj je noć na ponedjeljak prema meteorološkim službama najvjerojatnije bila najhladnija ove zime. U Bavarskoj je u Funtenseeu zabilježena temperatura od - 33,8 stupnja Celzija, a u istočnim dijelovima zemlje kretala se od - 27 stupnjeva do "umjerenih" - 20 stupnjeva u Berlinu. U Saskoj-Anhaltu prošle su noći dvije osobe umrle od smrzavanja, starija žena koja je išla po poštu i i 48-godišnji muškarac nađen na polju.

Do jutra je novi val ledene zime stigao i do Francuske, Austrije, Mađarske i Grčke.

U Austriji su najniže temperature u nizini zabilježene na sjeveroistoku zemlje gdje je živa pala na manje od 20 stupnjeva ispod ništice. U Beču je jutros bilo - 15 stupnjeva. U Alpama je bilo hladnije, na Aigenu u Gornjoj Štajerskoj temperatura je iznosila - 21 stupanj, a u St. Michaelu u Lungauu - 24 stupnja.

U Poljskoj koja bilježi temperature niže od - 30 stupnjeva je na jugoistoku došlo do potpunog zastoja javnog prijevoza zbog smrzavanja benzina odnosno otkazivanja elektronike. Samo je proteklog vikenda u Poljskoj od hladnoće umrla 21 osoba, čime se broj žrtava hladnoće ove zime popeo već na 150.

Na sjeveru Grčke vladale su temperature oko ništice, a snijeg je padao i u dolinama. Vlasti su upozorile da će "ledene", za Grčku neuobičajene prilike potrajati do kraja tjedna.

U Mađarskoj su se temperature spustile na - 19 do - 11 stupnjeva, a sniježne oluje i zapusi prouzročili su velike probleme i zastoje u prometu diljem zemlje. Državni radio je javio kako su na sjeveroistoku zemlje pet sela ostala posve odsiječena od svijeta, ceste neprohodne, a javni promet u prekidu.

U Rumunjskoj su na sjeveroistoku zemlje dvije osobe u noći na ponedjeljak umrle od smrzavanja, dok su temperature pale na manje od - 25 stupnjeva Celzija. Veliki snijeg na sjeveru zemlje blokirao je promet, a pritisak plina u većem je dijelu zemlje opao za polovinu. U glavnom gradu temperatura je u ponedjeljak iznosila - 16 stupnjeva.

U Turskoj se temperatura u istočnim dijelovima zemlje spustila na ispod - 30 stupnjeva Celizja, oko 3.700 sela na sjeveru i istoku zemlje je odsiječeno od ostatka svijeta, većina ih je ostala bez struje. Prema raspoloživim podacima, preko vikenda su dvije osobe umrle od smrzavanja.

U Rusiji gdje je ova zima najhladnija od zime 1978/79 kad su temperature pale na - 38 stupnjeva Celzija, broj žrtava hladnoće raste. Agencije su javile da je tijekom vikenda samo u Moskvi umrlo sedmoro ljudi, a u cijeloj zemlji ih se smrznulo 50.

U ponedjeljak je oko 12 tisuć ljudi u Podolsku, južno od Moskve, ostalo bez grijanja, nakon što je puknuo glavni cjevovod za dovod vruće vode. Brutalno niske temperature okovale su Rusiju već sedmi dan za redom, a meteorolozi najavljuju da će potrajati i ovaj tjedan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙