FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukovar: još traje predkazneni postupak u slučaju Stojanovski

VUKOVAR, 5. siječnja 2005.(Hina) - Županijsko državnoodvjetništvo u Vukovaru u predkaznenom postupku istražuje postoje liosnove za pokretanje kaznenog postupka protiv načelnika makedonskevojske generala Miroslava Stojanovskog zbog sudjelovanja u srpskojagresiji na Vukovar 1991., potvrdio je državni odvjetnik BožidarPiljić.
VUKOVAR,VUKOVAR, 5. siječnja 2005.(Hina) - Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru u predkaznenom postupku istražuje postoje li osnove za pokretanje kaznenog postupka protiv načelnika makedonske vojske generala Miroslava Stojanovskog zbog sudjelovanja u srpskoj agresiji na Vukovar 1991., potvrdio je državni odvjetnik Božidar Piljić.

Piljić je za Hinu kazao kako vjeruje da će predkazneni postupak, u tijeku kojega je saslušano i više svjedoka te istraženi navodi iz hrvatskog tiska o sudjelovanju generala Stojanovskog u srpskoj agresiji na Vukovar, najvjerojatnije završiti do kraja siječnja.

"Tada ćemo ocijeniti postoje li osnove za pokretanje kaznenog postupka u slučaju Stojanovski", ocijenio je Piljić.

Predkazneni postupak u slučaju generala Stojanovskog pokrenut je 25. studenoga 2005. nakon napisa u hrvatskom tisku o sudjelovanju Stojanovskog u srpskoj agresiji na Vukovar, objavljenih u tijeku i nakon njegova službena posjeta Hrvatskoj u studenome prošle godine kad je obilježavana 14. obljetnica sloma vukovarske obrane u srpskoj agresiji 1991.

Za aktivno sudjelovanje u srpskoj agresiji na Vukovar načelnika makedonske vojske tada je optužilo i Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora.

U pismu od 23. studenoga predsjednicima države i Vlade bivši logoraši srpskih koncentracijskih logora generala Stojanovskog optužuju da je u tijeku srpske agresije na Vukovar "bio zapovjednik vojnih policajaca koji su 18. studenoga 1991. na položaju u Rističev salašu zarobili desetak pripadnika II. bojne 204. vukovarske brigade, odveli ih prema Vučedolu i od tada im se gubi svaki trag".

Bivši zatočenici srpskih koncentracijskih logora generala Stojanovskog optužuju i da je "19. studenoga 1991. nadzirao ulazak branitelja II. bojne 204. vukovarske brigade s Mitnice u autobuse na Ovčari i osobno ih sprovodio do koncentracijskog logora u Sremskoj Mitrovici".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙