FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turska želi do lipnja nove pregovore o Cipru

ANKARA, 24. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Turska je u utorakobjavila kako želi otvoriti pregovore s Grčkom i nacionalnimzajednicama na Cipru o novom planu ujedinjenja tog mediteranskogotoka, čija podjela prijeti nastojanjima Turske da uđe u Europskuuniju.
ANKARA, 24. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Turska je u utorak objavila kako želi otvoriti pregovore s Grčkom i nacionalnim zajednicama na Cipru o novom planu ujedinjenja tog mediteranskog otoka, čija podjela prijeti nastojanjima Turske da uđe u Europsku uniju.

Pregovori na visokoj razini trebali bi se održati do lipnja pod pokroviteljstvom UN-a, rekao je turski ministar vanjskih poslova Abdullah Gul.

Turci se nadaju da bi pregovori mogli dati poticaj planu otvaranja turskih pomorskih i zračnih luka za ciparske brodove i zrakoplove u zamjenu za povlačenje trgovinskih i ostalih ograničenja ciparskim Turcima koji žive na sjeveru podijeljenog otoka.

Napori za ujedinjenjem Cipra zastali su kad su većinski Grci odbacili UN-ov plan na referendumu 2004. godine. Manjinski ciparski Turci, čiju enklavu na sjeveru otoka priznaje samo Turska, glasovali su za UN-ov plan.

Cipar, podijeljen od 1974. godine, sastoji se od međunarodno priznate vlade ciparskih Grka na jugu i manje, siromašnije zajednice ciparskih Turaka koju podupire Turska i približno 30.000 turskih vojnika razmještenih na otoku.

Grčki dio postao je punopravnim članom EU-a 2004. godine kao Republika Cipar, nekoliko tjedana nakon odbijanja UN-ova plana o ujedinjenju otoka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙