FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 23. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 23. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

BAGDAD - Dvije osobe su ubijene, a pet ih je ranjeno u samoubilačkom napadu automobilom bombom u ponedjeljak na policijsku patrolu ispred Iranskog veleposlanstva u Bagdadu, objavio je sigurnosni izvor. "Samoubojica je u automobilu aktivirao eksploziv u blizini nadzorne točke ispred iranskog veleposlanstva pri čemu su dvije osobe smrtno stradale a pet ih je ranjeno", priopćio je taj izvor. Snage sigurnosti izolirale su četvrt u kojoj se dogodila eksplozija u središtu Bagdada i u blizini sigurnosne Zelene zone u kojoj su iračke institucije i američko i englesko veleposlanstvo.

LISABON - Anibal Cavaco Silva, kandidat desnog centra, pobjednik je predsjedničkih izbora održanih u nedjelju u Portugalu, objavila je u noći na ponedjeljak izborna komisija. Bivši premijer Cavaco Silva, koji je u kampanji obećavao izvlačenje zemlje iz gospodarske stagnacije i podršku dubljim integracijama unutar EU, osvojio je gotovo 51 posto glasova, porazivši petoricu ljevičarskih kandidata i postavši tako prvi političar desnog centra izabran za predsjednika Portugala od ponove uspostave demokracije 1974. godine. Cavaco Silva bio je predsjednik vlade Portugala od 1985. do 1995. godine. Portugalski šef države nema izvršne ovlasti, koje su u rukama vlade, no ostvaruje značajan utjecaj.

TEHERAN - Iranci će okončati iznenadne inspekcije nuklearnih postrojenja što ih obavljaju dužnosnici IAEA te će nastaviti sa svim nuklearnim aktivnostima, među kojima je i obogaćivanje urana za civilne potrebe, ukoliko se njihov dosje pošalje UN-ovu Vijeću sigurnosti, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Vrhovnog vijeća državne sigurnosti zadužen za nuklearno pitanje Hossein Entezami. "Ako se naš dosje pošalje Vijeću sigurnosti te bez obzira na odluke koje bi se ondje mogle donijeti, iranska će vlada, u skladu sa zakonom što ga je izglasao naš parlament nastaviti sa svim nuklearnim aktivnostima koje smo bili dobrovoljno suspendirali, posebno s procesom obogaćenja urana u civilne svrhe", rekao je. Entezami je pozvao "Europljane na pregovore" i dodao kako "tema pregovora može biti samo pitanje obogaćivanja urana u civilne svrhe".

ANKARA - Turski sud obustavio je proturječni postupak protiv najpoznatijeg turskog pisca Orhana Pamuka, optuženog za uvredu turskog identiteta, nakon što je ministarstvo pravosuđa utvrdilo kako sud nema ovlasti za njegovo procesuiranje, objavio je u ponedjeljak turski ogranak TV-mreže CNN. U pravnom mišljenju o postupku ministarstvo pravosuđa je utvrdilo kako sud okruga Sisli u Istanbulu, prema noveliranom kaznenom zakonu, nema nadležnosti za vođenje tog suđenja, izvijestio je CNN. Pamuk je optužen prema čl. 301 novog kaznenog zakona, koji zabranjuje vrijeđanje turskog identiteta, nakon što je u intervjuu švicarskim novinama rekao da se nitko ne usudi raspravljati o masakru nad milijun Armenaca koji je Turska počinila tijekom I. Svjetskog rata.

JERUZALEM - Gotovo 1,6 milijuna Izraelaca živjelo je ispod praga siromaštva tijekom druge polovice 2004. godine i prve polovice prošle godine, kaže se u izvješću Nacionalnog instituta za osiguranja koji bi trebao biti objavljen u ponedjeljak, priopćili su izraelski mediji. U Izraelu se osobe koje raspolažu mjesečnim primanjima nižim od polovice prosječnih primanja smatraju siromašnima. Godine 2004. prag siromaštva iznosio je 1777 šekela mjesečno (385 dolara). U studiji se navodi da je porast stanovništva u Izraelu u proteklih pet godina iznosio osam posto, ali se broj siromašnih u istom razdoblju povećao za 45 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙