FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za useljeništvo za dva čitanja Europske konvencije

ZAGREB,24. siječnja(Hina) - Saborski Odbor za useljeništvo zatražio jedanas skidanje hitnosti postupka s prijedloga potvrđivanja Europskekonvencije o državljanstvu.
ZAGREB,24. siječnja(Hina) - Saborski Odbor za useljeništvo zatražio je danas skidanje hitnosti postupka s prijedloga potvrđivanja Europske konvencije o državljanstvu.

Članovi Odbora iz HDZ-a i HSP-a boje se da će ta Konvencija polučiti izmjene Zakona o državljanstvu te da će se i pripadnicima hrvatskog naroda pravo na državljanstvo vezati uz stvarno prebivanje u Hrvatskoj.

"Nikada neću pristati na Konvenciju ako to znači da će se Hrvatima za stjecanje državljanstva propisivati uvjeti teži od onih koje je 1991. propisao važeći Zakon o državljanstvu", rekla je predsjednica Odbora Zdenka Babić-Petričević, dodajući kako je "svjesna težine svoje izjave".

Podsjetila je i da Ustav Hrvatsku određuje kao matičnu državu svih Hrvata, te da postoji obveza skrbi države prema Hrvatima izvan Hrvatske.

Na sjednici je bio i ravnatelj Instituta "Pilar" Vlado Šakić, koji se založio da se Hrvatima izvan Hrvatske osigura pozitivna diskriminacija pred drugim tražiteljima državljanstva, kao poticaj demografskoj politici.

U raspravi se moglo čuti da će Hrvatska za 50 godina imati dovoljno državljana, ali ne i dovoljno Hrvata.

Članovi Odbora iz HDZ-a i HSP-a smatraju da važeći Zakon o državljanstvu nije u koliziji s Konvencijom, a od pomoćnika ministra unutarnjih poslova Žarka Katića zatražili su da se očituje o tome treba li mijenjati taj zakon i koje njegove odredbe, na što nisu dobili izravan odgovor.

Katić je izvijestio da je Konvenciju do sada potpisalo 26 članica Vijeća Europe, a da je na snazi u njih 11.

Konvencija propisuje da svaka država unutar svog zakonodavstva propisuje tko su njezini državljani, ali postavlja okvire u kojima će se omogućiti stjecanje državljanstva prirođenjem (naturalizacijom), na temelju stvarnog prebivanja u zemlji od maksimalno 10 godina.

Ciljevi su joj lakše stjecanje i ograničavanje mogućnosti gubitka državljanstva, sprječavanje proizvoljne uskrate državljanstva te reguliranje vojne obveze u slučajevima višestrukog državljanstva, a priječi i diskriminaciju po bilo kojoj osnovi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙