FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Širi se interna UN-ova istraga o pronevjeri novca

ZAGREB, 24. siječnja 2006. (Hina) - Ujedinjeni narodi provode 200istraga o mogućim pronevjerama i nepravilnostima u nabavkama zamirovne operacije u svijetu, kazao je visoki dužnosnik UN-a, prenose uutorak mediji.
ZAGREB, 24. siječnja 2006. (Hina) - Ujedinjeni narodi provode 200 istraga o mogućim pronevjerama i nepravilnostima u nabavkama za mirovne operacije u svijetu, kazao je visoki dužnosnik UN-a, prenose u utorak mediji.

Chris Burnham, pomoćnik glavnoga tajnika Ujedinjenih naroda za menadžment, kazao je na konferenciji za novinare u ponedjeljak da se istrage bave brojnim slučajevima, brojnim podmićivanjima i brojnim 'zviždačima' (osobama koje prijavljuju pronevjere).

Burnham je novinarima citirao izvješće UN-ova istražnog odjela da "postoje znatni dokazi o zloporabama u nabavkama za mirovne operacije, a što je dovelo do financijskih gubitaka", piše UN na svojem webu-siteu.

Prema UN-ovim procjenama moglo bi se raditi o pronevjerama koje dosežu desetke milijuna dolara.

Svjetska organizacija je prošlog tjedna suspendirala osmero svojih dužnosnika, uz punu plaću, dok traje istraga o njihovim navodima.

Burnham je na konferenciji za novinare odbio iznijeti pojedinosti a nije otkrio ni brojeve ugovora ni imena suspendiranih dužnosnika, prenosi agencija dpa.

Američka agencija Associated press prenosi da je među dvojicom suspendiranih Andrew Toh, pomoćnik glavnoga tajnika koji je vodio odjel za nabavke. Doznaje se neslužbeno i to da je UN prekinuo poslovanje s jednom velikom korporacijom, čije ime nije otkriveno.

Prijašnji viši dužnosnik zadužen za nabave Aleksander Jakovljev uhićen je u kolovozu zbog sumnji u pronevjere, a nakon što mu je glavni tajnik Kofi Annan ukinuo imunitet, podsjeća Associated press.

UN troši godišnje oko 2 milijarde dolara na 16 mirovnih operacija u svijetu i u tu svrhu zapošljava gotovo 85.00 vojnika iz nekoliko desetaka zemalja.

Druge mjere koje poduzima UN uključuju jačanje zaštite 'zviždača' , transparentnije financijsko poslovanje i rad niza visokih dužnosnika te stvaranje Ureda za etiku, prenosi UN na internetu.

Burnham je još naglasio da je većina UN-ova osoblja potpuno nedužna kazavši da su "velika većina muškaraca i žena koji rade u nabavkama radišni, pošteni i iskreni". "Velik dio njih podnio je izvješća o pronevjerama i zloporabama", dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙