FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najavljena izložba "Prekinuto školovanje"

RIJEKA, 24. siječnja 2006.(Hina) - U Državnom arhivu u Rijeci (DAR)danas je najavljena izložba "Educazione spezzata (Prekinutoškolovanje)" koja će biti otvorena u Trstu 31. siječnja, a govori oposebnim segregacijskim školama za židovsku djecu koje su fašistiotvarali na riječkom području od 1938. do 1943.
RIJEKA, 24. siječnja 2006.(Hina) - U Državnom arhivu u Rijeci (DAR) danas je najavljena izložba "Educazione spezzata (Prekinuto školovanje)" koja će biti otvorena u Trstu 31. siječnja, a govori o posebnim segregacijskim školama za židovsku djecu koje su fašisti otvarali na riječkom području od 1938. do 1943.

Izložba "Prekinuto školovanje" govori o provedbi antisemitskog zakonodavstva u školstvu tadašnje Italije, kazao je ravnatelj DAR-a Goran Crnković. Od jeseni 1938. provedena je tzv. arijanizacija cjelokupna obrazovnog sustava, u kojoj su iz škola i fakulteta izbačeni svi nastavnici, nenastavni kadar, učenici i studenti židovske nacionalnosti. Istodobno su za njih otvorene zasebne škole na području tadašnje Kvarnerske provincije, kojoj je središte bila Rijeka. One su djelovale do 1943., kad dolaskom nacističke vlasti na to područje počinju uhićenja i deportacije židovskog stanovništva.

Glavna koordinatorica talijanske izložbe je Tullia Catalan s tršćanskog Sveučilišta, organizator je Židovska općina u Trstu, a koordinatorica hrvatskog dijela izložbe Sanja Dukić. U izložbenom katalogu na talijanskom i hrvatskom jeziku bit će i tekst o povijesnom razvoju Židovske općine u Rijeci od nastanka do 1945. autorice Andree Roknić i akademika Petra Strčića.

Nakon Trsta izložba "Prekinuto školovanje" bit će postavljena u Muzeju grada Rijeke.

Ta je izložba, na kojoj će DAR sudjelovati dokumentacijom i fotografijama iz svog fundusa, organizirana kao popratan događaj druge izložbe koja se otvara na Dan sjećanja na žrtve holokausta 27. siječnja, također u Trstu. Ona predstavlja, u smanjenu opsegu, nacionalnu izložbu pod nazivom "Od antižidovskih zakona do Shoah: Sedam godina talijanske povijesti 1938. do 1943." koja je prošle godine u Rimu postavljena kao najveća znanstveno dokumentirana izložba o progonu Židova u Italiji.

(Hina) dsil yln

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙