FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skok izravnih stranih ulaganja u najbogatije zemlje svijeta - UNCTAD

ZUERICH, 24. siječnja 2006. (Hina/dpa) - Izravna strana ulaganja unajbogatije zemlje svijeta u 2005. ostvarila su skok i bila više negodvostruko veća u usporedbi s njihovim razinama u zemljama u razvoju uAziji, Latinskoj Americi i Africi, navodi agencija Ujedinjenih narodau svojem najnovijem izvješću.
ZUERICH, 24. siječnja 2006. (Hina/dpa) - Izravna strana ulaganja u najbogatije zemlje svijeta u 2005. ostvarila su skok i bila više nego dvostruko veća u usporedbi s njihovim razinama u zemljama u razvoju u Aziji, Latinskoj Americi i Africi, navodi agencija Ujedinjenih naroda u svojem najnovijem izvješću.

Izravna strana ulaganja u razvijene zemlje lani su skočila za 38 posto, na 573,2 milijarde dolara nakon četverogodišnjeg razdoblja pritisnutog teškoćama, predvođena s 219 milijardi dolara stranih ulaganja u Britaniju, navodi UN-ova Konferencija o trgovini i razvoju (UNCTAD).

Val prekograničnih udruživanja i akvizicija koje su poduzele kompanije također je pomogao podupiranju eksplozivnog rasta izravnih stranih ulaganja u razvijenom svijetu. Aktivnosti spajanja i akvizicija, uključujući prekogranične sporazume, porasle su 40 posto u 2005., dosegnuvši vrijednost 2.900 milijardi dolara, dijelom zahvaljujući visokim cijenama dionica na burzama.

Priljev izravnih stranih investicija u nova gospodarstva uvećan je 13 posto na 274 milijardi dolara i dosegnuo je rekordnih 28,9 milijardi dolara u Africi, pri čemu je lavovski dio otišao u Južnoafričku Republiku, Egipat i Sudan.

Što se tiče izravnih stranih ulaganja u Kinu, ona su u odnosu na prijašnju godinu ostala gotovo nepromijenjena, u iznosu 60,3 milijardi dolara, dok su strana ulaganja u Indiju uvećana s preklanjskih 5,3 milijardi na šest milijardi u 2005.

Meksiko je ostao najveći primatelj izravnih stranih ulaganja na području Latinske Amerike, primivši ih u iznosu od 17,2 milijarde dolara, ispred Brazila koji je zabilježio pad inozemnih ulaganja na 15,5 milijardi s 18,2 milijarde dolara u 2004.

Češka Republika drži čelno mjesto među zemljama istočne Europe po privlačenju stranih ulaganja, primivši ih u vrijednosti 12,5 milijardi dolara, što ju čini najomiljenijim odredištem za strana ulaganja među novim zemljama članicama EU-a.

Rusija je ostvarila veliki skok u izravnim stranim ulaganjima, koja su po podacima UNCTAD-a uvećana na 26,1 milijardu dolara, što je gotovo dvostruko više u usporedbi s godinom ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙