FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN traži od svojih članica detaljnije statistike kako bi se unaprijedio život žena

WASHINGTON/NEW YORK, 19. siječnja 2006. (Hina) - Zemlje u razvojutrebaju učiniti daleko više kako bi osigurale prikupljanjestatističkih podataka nužnih za planiranje i formuliranje politikepoboljšanja života žena, izvijestili su u srijedu Ujedinjeni narodi.
WASHINGTON/NEW YORK, 19. siječnja 2006. (Hina) - Zemlje u razvoju trebaju učiniti daleko više kako bi osigurale prikupljanje statističkih podataka nužnih za planiranje i formuliranje politike poboljšanja života žena, izvijestili su u srijedu Ujedinjeni narodi.

"Stalno unapređenje prikupljanja podataka i izvješćivanje ključni su čimbenici ne samo za oslikavanje situacije žena u svijetu, nego i poboljšanja njihove situacije", reklo je izvješće UN-a, preporučajući da vlade zemalja prikupljaju i objavljuju više podataka razdvojenih prema spolovima.

Čak 26 od obuhvaćenih 204 zemalja, među kojima 16 afričkih te primjerice Kolumbija, Peru i Uzbekistan, nisu provele popis stanovništva od 1995., dok Indija i Kina kao i većina afričkih zemalja nisu izvijestile o spolu djece rođene između 1995. i 2003., navodi izvješće.

"Statistike su neproslavljen, ali bitan sastojak ekonomskog i društvenog napretka", rekao je Jose Antonio Ocampo, podtajnik UN-a za ekonomska i društvena pitanja predstavljajući izvješće "Žene u svijetu 2005: Napredak u statistici" na konferenciji za novinare u New Yorku.

Izvješće koje je izradio statistički odsjek UN-ova odjela za ekonomska i društvena pitanja rezultat je Platforme iz Pekinga sa četvrte Svjetske konferencije žena iz 1995., koja je zemlje u svijetu pozvala da osiguraju da se statistike o stanovništvu prikupljaju, analiziraju i objavljuju prema spolu i dobi pojedinaca.

Izvješće analizira prikupljanje statističkih podataka i izvještavanje o popisu ukupnog stanovništva, registriranju rođenja i smrti prema spolu i dobi, stanovništvu prema spolu i dobi, obrazovanja, te ekonomskih aktivnosti prema spolu i dobi.

Ukupno 81 zemlja, koje predstavljaju 28 posto svjetskog stanovništva, u potpunosti ispunjava obveze na svim statističkim područjima, 14 zemalja ni na jednom, dok preko 100 ne izvješćuje potpune podatke o rođenju, smrti i ekonomskoj aktivnosti.

Prema tabelama iz izvješća, Hrvatska prikuplja statističke podatke i donosi izvješća na svim ovim područjima i o tome izvješćuje međunarodni statistički sustav Ujedinjenih naroda.

Izvješće je preporučilo, posebice najmanje razvijenim zemljama, da minimalno osiguraju popis stanovništva svakih 10 godina, a većini da poboljša statistike prema spolovima te pruže informacije političarima i javnosti kako bi se mogle pravovremeno iskoristiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙