FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrija: uhićen Bojan Bevc bivši predsjednik uprave PIK-a Vrbovec

LJUBLJANA,23. siječnja(Hina) - Nekadašnji predsjednik Uprave PIK-aVrbovec Bojan Bevc uhićen je u nedjelju u Austriji na graničnomprijelazu prema Sloveniji, javila je u ponedjeljak slovenskakomercijalna televizijska postaja POP-TV.
LJUBLJANA,23. siječnja(Hina) - Nekadašnji predsjednik Uprave PIK-a Vrbovec Bojan Bevc uhićen je u nedjelju u Austriji na graničnom prijelazu prema Sloveniji, javila je u ponedjeljak slovenska komercijalna televizijska postaja POP-TV.

Uhićenje Bevca koji je slovenski državljanin potvrdio je i konzulat Slovenije u Klagenfurtu, a uhićen je temeljem tjeralice interpola koju je izdala Hrvatska jer je bio nedostupan hrvatskim vlastima.

Na temelju zahtjeva zagrebačkog županijskog suda međunarodna tjeralica bila je izdana jer se nije odazivao na proces u kojemu se teretio za više gospodarskih zloporaba tijekom svog angažmana u PIK-u Vrbovec

Bojan Bevc, slovenski državljanin, na temelju ugovora s Hrvatskim fondom za privatizaciju dolazi 2001. na mjesto predsjednika Uprave PIK-a Vrbovec iz New Yorka, gdje je bio predstavnik tog PIK-a za američko tržište.

Zagrebačka policija osumnjičila ga je sredinom siječnja 2005. da je gospodarskim zloporabama oštetio to poduzeće za gotovo 17 milijuna kuna.

Policija je, među ostalim, sumnjičila Bevca da je novcem PIK-a Vrbovec plaćao rate kredita koje je podigao za svoju tvrtku Adria Menagement, da je PIK-ovo ribogojilište kod Sinja, vrijedno približno 5,5 milijuna kuna, nezakonito prodao za manje od 19 tisuća kuna.

Tereti ga se i da je lažno prikazivao poslovanje PIK-a kako bi, uz mjesečnu menadžersku naknadu, dobio i godišnji bonus, odnosno nagradu za dobre poslovne rezultate u iznosu 3,5 milijuna kuna.

U PIK Vrbovcu tvrde da je Bevcov krizni menadžment iza sebe ostavio dugove od oko 450 milijuna kuna.

Bevc je još na jesen 2005. godine izjavljivao da će se "interpolu na saslušanje odazvati kad dobije poziv", a nije uspjelo niti njegovo saslušanje na nekom od slovenskih sudova.

Zadnjih nekoliko godina Bevc je bio direktor Steklarne Rogaška, također u svojstvu kriznog menadžera, zbog potrebe restrukturiranja poduzeća i viška oko 200 zaposlenih, kako je izjavljivao. Početkom ove godine slovenski mediji pisali su da će vjerojatno biti smijenjen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙