FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Filmovi iz Warholove "Tvornice" u Kinu Tuškanac

ZAGREB, 23. siječnja 2006. (Hina) - Trilogija američkog filmskogautora Paula Morrisseya, nastala u sklopu legendarnog newyorškogumjetničkog prostora "Factory" Andyja Warhola, prikazat će se 27. i28. siječnja u Kinu Tuškanac.
ZAGREB, 23. siječnja 2006. (Hina) - Trilogija američkog filmskog autora Paula Morrisseya, nastala u sklopu legendarnog newyorškog umjetničkog prostora "Factory" Andyja Warhola, prikazat će se 27. i 28. siječnja u Kinu Tuškanac.

Warholova "Tvornica", koju je osnovao 1963., bilo je mjesto na kojem su umjetnici eksperimentirali novim idejama i konceptima.

Filmovi iz tog razdoblja nisu imali priču, već ih je karakteriziralo samo "bivanje" pred objektivom. Jedan od poznatijih primjera je film "Sleep", u kojem je Warhol snimio pjesnika Johna Giorna kako spava.

Warholov suradnik Paul Morrissey nakratko je preuzeo filmsku produkciju "Tvornice" kada je Warhol bio u bolnici, nakon što je u njega iz pištolja pucala Valerie Solanas.

Morrissey je u svojim filmovima tematizirao prostituciju, drogiranje i siromaštvo, no ipak su imali i radnju.

U "Tuškancu" će se prikazati njegovi filmovi "Andy Warhol's Flesh" iz 1968., "Andy Warhol's Trash" iz 1970. i "Andy Warhol's Heat" iz 1972.

Ulaz na projekcije, koje organizira udruga Queer Zagreb, je besplatan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙