FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Illy: Euroregije će upravljati strukturnim fondovima EU

LJUBLJANA,23. siječnja 2006.(Hina) - Predsjednik vlade talijanskepokrajine Friulli Giulia i bivši gradonačelnik Trsta Riccardo Illydrži da će u ovoj godini biti napravljeni odlučujući koraci potrebniza osnivanje euroregija koje bi ubuduće mogle upravljati i sredstvimaiz strukturnih fondova Europske unije.
LJUBLJANA,23. siječnja 2006.(Hina) - Predsjednik vlade talijanske pokrajine Friulli Giulia i bivši gradonačelnik Trsta Riccardo Illy drži da će u ovoj godini biti napravljeni odlučujući koraci potrebni za osnivanje euroregija koje bi ubuduće mogle upravljati i sredstvima iz strukturnih fondova Europske unije.

"Europska unija mora donijeti pravilnik o tzv. gospodarskim skupinama prekogranične suradnje. To su zapravo euroregije. Imale bi karakter pravnog subjekta, tako da bi mogle upravljati i sredstvima iz strukturnih fondova", rekao je Illy u razgovoru za novi broj ljubljanskog tjednika "Demokracija", lista bliskog slovenskom premijeru Janezu Janši i njegovim Slobodnim demokratima (SDS).

Illy koji se zauzima za osnivanje euroregije u kojoj bi uz pokrajinu koju vodi bili još Kvarner, Istra, austrijska Koruška i jedna slovenska regija koju još treba zakonski osnovati, rekao je da će i Sloveniji regionalizacija koristiti u boljem korištenju europskih sredstava.

Illy je izrazio očekivanje da će u ovoj godini Vijeće Europe amandmanom na Madridsku konvenciju iz 1980. omogućiti osnivanje euroregija, a takva dopunjena konvencija onda bi se ratificirala u državama koje osnivaju euroregije.

"Tek na kraju godine imat ćemo definitivno sliku kako ići u osnivanje euroregije, a u međuvremenu bilateralno i multilateralno definiramo područja koja će tako surađivati", rekao je Illy, te potaknuo regionalne i državne vlasti u Sloveniji da na tome projektu rade.

Ocijenio je da će se takve inicijative i regionalna suradnja nastaviti bez obzira na politiku središnjih vlasti, odnosno neovisno o tome koja je opcija na vlasti.

Zauzeo se i za bržu gradnju cestovnih i željezničkih koridora koji će sredozemne države povezati sa srednjeeuropskim državama, a potom i s Ukrajinom i Rusijom, te dodao da je Slovenija zadnjih mjeseci ubrzala gradnju ključnog dijela autoceste od Maribora do mađarske granice, te pozvao na modernizaciju željezničke pruge u Sloveniji radi uspostave željezničkih veza visoke brzine na istoj relaciji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙