FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 65. obljetnica antifašističkog ustanka u Hrvatskoj

ZAGREB, 21. siječnja 2006. (Hina) - Čast Hrvatske obranili suantifašisti, a okaljali fašisti, bez obzira kojim se imenima kitili,izjavio je danas hrvatski predsjednik Stjepan Mesić prigodom svečanogobilježavanja 65. obljetnice antifašističkog ustanka naroda Hrvatske i62. obljetnice osnutka 10. zagrebačkog korpusa Narodnooslobodilačkevojske.
ZAGREB, 21. siječnja 2006. (Hina) - Čast Hrvatske obranili su antifašisti, a okaljali fašisti, bez obzira kojim se imenima kitili, izjavio je danas hrvatski predsjednik Stjepan Mesić prigodom svečanog obilježavanja 65. obljetnice antifašističkog ustanka naroda Hrvatske i 62. obljetnice osnutka 10. zagrebačkog korpusa Narodnooslobodilačke vojske.

Istina o nemjerljivim zaslugama hrvatskih antifašista za stvaranje današnje neovisne Hrvatske ne smije se zaboraviti, kao niti užasi fašista, kako bi se spriječilo revidiranje hrvatske povijesti, rekao je Mesić, koji je pokrovitelj svečanosti održane danas u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA) u punoj zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici.

Otpor antifašista naci-fašizmu, istaknuo je, pisan je na zlatnim stranicama novije hrvatske povijesti, jer se njihovim zaslugama Hrvatska nakon Drugog svjetskog rata svrstala među pobjednike.

"Ta povijest nije i nikada ne smije postati tek mrtvo slovo na papiru, već treba biti izvorište pouka, upozorenja i nadahnuća jer pokazuje na što su spremni zli umovi, ali i uči kako se brani rodna gruda, dostojanstvo čovjeka i naroda", rekao je Mesić.

Njegovanjem ideala za koje su živjeli hrvatski antifašisti, dodao je, poručujemo mladima da znamo cijeniti istinske vrijednosti i one, koji su za njih bili spremni položiti živote, poručujemo tko je bio na kojoj strani i za što se borio.

"Nećemo zaboraviti ni odreći se ideala antifašističkih boraca, nećemo zaboraviti da ste nas zadužili i dopustiti da vas se potjera u zaborav, ni rušenjem spomenika niti zapostavljanjem živućih boraca", kazao je Mesić i izazvao gromoglasan pljesak.

Antifašističku borbu u Hrvatskoj 1941. su počele male ilegalne skupine i partizanski odredi, a u siječnju 1944. osnovan je 10. zagrebački partizanski korpus s 20 tisuća boraca, podsjetio je predsjednik SABA Krešimir Piškulić.

Istaknuo je da su borci Zagrebačkog korpusa uvijek prenosili poruke mira i razumijevanja, suradnje među narodima, da i danas oni živući podržavaju integracijske procese i ulazak Hrvatske u EU, u cilju boljeg života, mira, pravne države, za toleranciju, a protiv ksenofobije i mržnje protiv koje su se i borili.

"Ustanak nije bio akt uperen protiv svoje države, što neuspješno pokušavaju sugerirati ovovjeki revizionisti povijesti Drugog svjetskog rata, već reakcija na zločinački napad na život i slobodu zbog etničke, rasne, vjerske i političke pripadnosti", naglasio je Piškulić.

Skup je pozdravio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, poručivši da se Zagreb nikada nije i neće odreći svoje svijetle povijesti, kakvom je označio antifašistički pokret.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙