FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježavanje 130. obljetnice Begovićeva rođenja

VRLIKA, , 16. siječnja 2006. (Hina) - Grad Vrlika, Kulturna udruga"Marko Marulić" Split i Matica hrvatska Vrlika ove će godine nizomkulturnih manifestacija obilježiti 130. obljetnicu rođenja književnikaMilana Begovića, izvijestio je danas vrlički gradonačelnik.
VRLIKA, , 16. siječnja 2006. (Hina) - Grad Vrlika, Kulturna udruga "Marko Marulić" Split i Matica hrvatska Vrlika ove će godine nizom kulturnih manifestacija obilježiti 130. obljetnicu rođenja književnika Milana Begovića, izvijestio je danas vrlički gradonačelnik.

Program obilježavanja obljetnice rođenja Milana Begovića počinje 18. siječnja, kada će na zagrebačkom groblju Mirogoju u 13 sati izaslanstva grada Vrlike, Matice hrvatske i vrličke OŠ "Milan Begović" u narodnoj nošnji položiti vijence i zapaliti svijeće na njegovu grobu.

Na sam rođendan u književnikovoj rodnoj Vrlici u Gradskom kinu u 12,30 sati održat će se kulturni program na kojemu će sudjelovati prvaci splitskog Hrvatskog narodnog kazališta i kvartet "Music forever".

Milan Begović, književnik i kazališni djelatnik, rođen je u Vrlici 19. siječnja 1876., u kojoj provodi djetinjstvo. Školovanje nastavlja u Splitu, u kojemu je neko vrijeme, prije odlaska u Hamburg i Beč gdje se bavi dramaturgijom i režijom, radio kao nastavnik. Velik dio života proveo je u Zagrebu. Tim trima sredinama bavi se u svojim djelima, a djetinjstvo i kasniji povremeni boravci u Vrlici ostavljaju snažan i upečatljiv trag u nekim njegovim kasnijim djelima.

Roman "Dunja u kovčegu", novela "Dva bijela hljeba", drama "Stana" te "Ero s onog svijeta" djela su čvrsto srasla s Vrlikom i njezinim ljudima.

Najpoznatije su mu drame "Pustolov pred vratima", "Amerikanska jahta u splitskoj luci", "Bez trećega" i t. d.

Osim romana "Dunja u kovčegu", Begović je poznat po romanu "Giga Barićeva" te zbirci novela "Kvartet".

Umro je u Zagrebu 13. svibnja 1948.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙