FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Smanjenje kalorija usporava starenje srca

NEW YORK, 21. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Držanje niskokaloričnedijete u dužem vremenskom razdoblju usporava opadanje srčane funkcijedo koje normalno dolazi sa starenjem, pokazala je studija koju jeobjavio Journal of the American College of Cardiology.
NEW YORK, 21. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Držanje niskokalorične dijete u dužem vremenskom razdoblju usporava opadanje srčane funkcije do koje normalno dolazi sa starenjem, pokazala je studija koju je objavio Journal of the American College of Cardiology.

"Ovaj je nalaz važan jer je riječ o prvom ispitivanju provedenom na ljudima koje ozbiljno upućuje na to da restrikcija kalorija može odgoditi starenje", rekao je dr. Luigi Fontana. Kalorijske restrikcije do sada su pokazivale usporavanje starenja kod malih sisavaca.

Fontana, profesor medicine na Sveučilištu Washington u St. Louisu, procjenjivao je zajedno sa svojim kolegama stanje kod 25 zdravih ispitanika koji su se u prosjeku 6,5 godina držali kalorijski dosta ograničene, no nutricionistički uravnotežene dijete. Oni su uspoređivani s kontrolnom skupinom od 25 ispitanika koji su provodili tipičnu 'zapadnu' dijetu. Istraživači su se posebice usmjerili na dijastoličku funkciju - koliko se dobro srce relaksira između dvaju otkucaja.

Kalorijski ograničena dijeta značila je unos 1670 kalorija dnevno, dok je 'zapadna' dijeta podrazumijevala 2445 kalorija dnevno. Prva dijeta uključivala je 100-postotno dnevno unošenje svih preporučenih namirnica i koristila je manje soli nego tzv. zapadna dijeta. Prema riječima Fontane, "ljudi koji su slijedili kalorijski ograničenu dijetu no s optimalnim sastavom namirnica imaju mlađe srce u terminima dijastoličke funkcije, koja je dobro prihvaćeni pokazatelj starenja, jer, neovisno o bolesti, kako čovjek postaje stariji dijastolička funkcija postaje sve lošija i lošija."

Prema izvješću istraživačkog tima, pokazatelji dijastoličke funkcije bili su značajno bolji kod sudionika koji su se pridržavali restriktivne dijete nego kod skupine koja se držala 'zapadne' dijete, a značajno niži je bio i krvni tlak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙