FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada: nakon 12,5 godina povećala dnevnice za inozemstvo

ZAGREB, 20. siječnja 2006. (Hina) - Nakon 12,5 godina Vlada jepromijenila visinu dnevnice za službena putovanja u inozemstvo.
ZAGREB, 20. siječnja 2006. (Hina) - Nakon 12,5 godina Vlada je promijenila visinu dnevnice za službena putovanja u inozemstvo.

Stara odluka o visini dnevnice donijeta je u srpnju 1993. i propisivala je dnevnice za 80-ak zemalja, dok nova obuhvaća gotovo sto.

Dnevnice iz 1993. bile su uglavnom utvrđene u dolarima, odnosno u nacionalnim valutama europskih zemalja, primjerice u njemačkoj marki, austrijskom šilingu, francuskom franku, itd.

Odluka o dnevnicama nije mijenjana ni nakon što je 2002. većina zemlja EU nacionalnu valutu zamijenila eurom.

Nove visine dnevnica, kako je objašnjeno iz Vlade, određene su ovisno o gospodarskoj snazi, odnosno skupoći pojedine zemlje.

Tako je dnevnica za putovanje u SAD s 60 povećana na 95 američkih dolara, a za Kanadu, Australiju i Singapur s 50 na 85 dolara, Japan sa 70 na 85 dolara, Izrael s 40 na 70 dolara.

Iznos dnevnice za Rusiju nije se mijenjao i ostaje 50 dolara.

Najviše dnevnice za europske zemlje, u iznosu od 80 eura, propisane su za Švicarsku, Norvešku, Švedsku, Island, Luksemburg.

Službeni put u većinu europskih zemalja donosi dnevnicu od 70 eura, a vrijedi npr. za Njemačku, Austriju, Francusku, Italiju, Irsku, Nizozemsku, Veliku Britaniju.

Za Španjolsku, Portugal, Grčku, Maltu dnevnica je 60 eura, a za većinu novih članica Unije, primjerice Sloveniju, Slovačku, Češku, Mađarsku 50 eura.

Službeni put u Poljsku, Rumunjsku, Bugarsku, tri baltičke zemlje, Estoniju, Litvu i Latviju nosi dnevnicu od 40 eura.

Dan službenog puta u BiH, SiCG, Makedoniju te Albaniju donosi dnevnicu od 30 eura.

Za put u zemlje visokog sigurnosnog rizika, primjerice Irak dobije se dnevnica od 60 američkih dolara, a za Afganistan 35 dolara.

Vlada nije mijenjala odluku o iznosu dnevnice za službena putovanja unutar zemlje i ona od travnja 2004. iznosi 170 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙