FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

URSH traži ukidanje privilegija saborskih zastupnika

ZAGREB, 22. prosinca 2005. (Hina) - Udruga radničkih sindikata Hrvatske(URSH) uputila je danas prijedlog Vladi da se ukinu privilegijesaborskih zastupnika i državnih dužnosnika, poput povlaštenih mirovinai zastupničkih paušala.
ZAGREB, 22. prosinca 2005. (Hina) - Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) uputila je danas prijedlog Vladi da se ukinu privilegije saborskih zastupnika i državnih dužnosnika, poput povlaštenih mirovina i zastupničkih paušala.

Pozivamo Vladu da podrži prijedlog izmjena Zakona o pravima i dužnostima saborskih zastupnika i državnih dužnosnika, da se smanje nemoralne i ničim zaslužene privilegije koje zastupnike uzdižu iznad osiromašenih građana i radnika, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik URSH-a Boris Kunst.

Nemoralno je što su saborskim zastupnicima dovoljne samo dvije godine mandata za odlazak u mirovinu, a ne uzima se u obzir cjeloživotni rad.

"Dok su ostalim građanima odredili da im se u izračun mirovine uzima 28 godina radnog staža i 336 doprinosa, zastupnici su sami sebi izglasali da će im mirovina iznositi 55 ili 65 posto zadnje plaće. Nedopustivo je da zastupnici imaju 480 posto veću mirovinu od prosječne mirovine u državi od 1.824 kune, a plaće su im tri puta veće od državnog prosjeka", upozorava Kunst.

Zastupnici su si osigurali status "izvanzemaljaca" i nemaju dodira sa stvarnošću u kojoj većina ljudi jedva spaja kraj s krajem.

URSH traži ukidanje zastupničkog paušala od neoporezivih 1.700 kuna, odnosno 10 dnevnica za službena putovanja u državi, koji se isplaćuju neovisno o stvarnom trošku zastupnika.

Traži da se i na zastupnike primjene opći propisi o dnevnicama i putnim troškovima koji vrijede za sve ostale zaposlene u državi.

Također predlaže skraćivanje na pola otkaznog roka zastupniku nakon isteka mandata. Po važećim propisima, zastupnik prima cijelu plaću šest mjeseci nakon isteka mandata, a polovicu plaće idućih šest mjeseci.

"Nemoralno je da toliko dugo žive na račun siromašnih građana, a ako su nesposobni za to vrijeme naći posao, neka dijele sudbinu ostalih 300.000 nezaposlenih", kaže Kunst.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙