FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruga specijalne policije traži odličja za sve sudionike akcije "Maslenica"

ZAGREB, 19. siječnja 2006. (Hina) - U povodu 13. obljetnice vojneoperacije "Maslenica", Udruga specijalne policije iz Domovinskog ratapokrenula je inicijativu da se svakom sudioniku te oslobodilačkeakcije uruči spomen odličje i tako zahvali na značajnom doprinosu zaoslobođenje Hrvatske.
ZAGREB, 19. siječnja 2006. (Hina) - U povodu 13. obljetnice vojne operacije "Maslenica", Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata pokrenula je inicijativu da se svakom sudioniku te oslobodilačke akcije uruči spomen odličje i tako zahvali na značajnom doprinosu za oslobođenje Hrvatske.

Predsjednik Udruge Željko Sačić na današnjoj je konferenciji za novinare izjavio kako bi se spomen odličjem ispravile nepravde prema sudionicima te uspješno izvedene akcije, koja je, istaknuo je, bila od presudnog značenja za spajanje sjeverne i južne Hrvatske u to vrijeme presječene upravo na području Velebita i zadarskog zaleđa.

Udruga drži da bi sudionici "Maslenice", jedne od prvih oslobodilačkih akcija u Domovinskom ratu, trebali po doprinosu i priznanju biti izjednačeni s onima u "Bljesku" i "Oluji", te traži sastavljanje popisa svih postrojbi Hrvatske vojske i policije koje su sudjelovale u operaciji, kao i raspisivanje natječaja i osnivanje povjerenstva za odabir idejnog rješenja za izgled i oblik medalje "Maslenica".

Svoju inicijativu uputili su predsjednicima države, Vlade, Sabora, ministrici branitelja i ministrima obrane i unutarnjih poslova, te načelniku Glavnog stožera Hrvatske vojske Josipu Luciću, od kojih očekuju brzi odgovor.

Sačić je istaknuo izuzetno velik doprinos specijalne policije u toj akciji, posebno na Velebitu gdje su se policajci, u teškim uvjetima, za akciju pripremali tri godine i uspješno je okončali krajem siječnja 1993., odbacivši neprijatelja i zauzevši položaje. U akciji su poginula tri, a teže i lakše ranjeno 30-ak pripadnika specijalne policije.

Osim za spajanje sjevera i juga, najveći učinak akcije, tvrdi Sačić, bila je spoznaja da su hrvatska vojska i policija spremne vlastitim snagama osloboditi okupirano područje, te vraćanje vjere narodu i vrhovništvu u mogućnost oslobođenja i teritorijalne cjelovitosti Hrvatske.

Odbacio je, kako je rekao, stavove pojedinih predstavnika državnog vrha da je akcija doživjela potpuno debakl. "Ciljevi su ostvareni uz minimalne gubitke, jer treba imati na umu da nas je čekalo preko 1500 dobro naoružanih i utvrđenih neprijateljskih vojnika", kazao je Sačić.

Potpredsjednik Udruge Svemir Vrsaljko izvijestio je da će se u subotu i nedjelju (21. i 22. siječnja) u Zadru i okolici svečano obilježiti obljetnica "Maslenice".

Oslobodilačka akcija "Maslenica" izvedena je od 6. do 27. siječnja 1993., u cilju oslobađanja zadarskog zaleđa, Masleničkog ždrila i podvelebitskih cestovnih komunikacija kako bi se ponovno, kopnenim putem, spojio sjever i jug Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙