FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježeno tri desetljeća emitiranja "TV kalendara" HTV-a

ZAGREB, 18. siječnja 2006. (Hina) - Tri desetljeća neprekinutogaemitiranja "TV kalendara" Hrvatske televizije - jedne odnajdugovječnijih emisija te televizijske kuće - večeras je obilježenosvečanim programom u zagrebačkome Muzeju Mimari.
ZAGREB, 18. siječnja 2006. (Hina) - Tri desetljeća neprekinutoga emitiranja "TV kalendara" Hrvatske televizije - jedne od najdugovječnijih emisija te televizijske kuće - večeras je obilježeno svečanim programom u zagrebačkome Muzeju Mimari.

Od 3. siječnja 1976. kada je "TV kalendar" prvi put emitiran pa do danas objavljeno je 10.179 emisija ili 1696 sati programa što pak znači da bismo, ako želimo pogledati sve emisije, trebali biti pred tv-ekranima 70 dana. Emisiju koja sustavno bilježi povijesne događaje s različitih područja i na njih nas podsjeća od početka do danas uređivala su samo dvojica urednika - Vladimir Fučijaš i Obrad Kosovac.

Tijekom 30 godina "TV kalendar" bio je aktualan, informativan, analitičan i dokumentaran te svojevrstna "radionica duha" u kojoj su surađivali najistaknutiji hrvatski znanstvenici i umjetnici, istaknuo je glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić.

Ta je emisija na neki način "izlet u povijest", a u njoj je sačuvan dio narodne i nacionalne memorije, rekao je Galić i dodao kako nema puno velikih televizija koje imaju slične emisije.

Glavni ravnatelj HRT-a posebice je zahvalio autorima i urednicima Vladimiru Fučijašu i Obradu Kosovcu i na tomu što su, zajedno s brojnim uglednim suradnicima, ostvarili jednu od najdugovječnijih emisije HTV-a koja ima visoku gledanost i odličan prijem kod publike.

O njegovoj 30. obljetnici na "TV kalendar" osvrnuo se i predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić istaknuvši da je ta emisija primjer brzoga, kratkoga i kolažisičkoga modernoga televizijskog jezika. Zidić smatra da je takva emisija, koja je učionica i podsjetnik, potrebna u današnjem vremenu brzoga zaboravljanja.

Večeras je prikazan i dokumentarni film autora Vladimira Brnardića i Leona Rizmaula o tri desetljeća "TV kalendara" u kojemu su o toj emisiji govorili novinari i urednici koji ju rade, brojni suradnici te anketirani građani.

Tako je, primjerice, rečeno da je "TV kalendar" izvrsna slikovnica o povijesnim događajima" te da bilježi događaje sa svih područja, a ne samo političke događaje.

U filmu je urednik Vladimir Fučijaš spomenuo da je u toj emisiji koja govori o prošlim događajima i slavnim pojedincima iz prošlosti koji više nisu živi, svojedobno ipak morala biti i jedna živa osoba, a riječ je o Josipu Brozu Titu.

Uz zvukove Bacha i Saint-Seansa čija je glazba označavala početak "TV kalendara" toj su emisiij iskazane i brojne želje za uspješnim nastavkom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙