FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Vladajuća koalicija odbila preispitivanje slanja vojnika u Irak

LJUBLJANA,18. siječnja(Hina) - Zastupnici stranaka vladajuće slovenskekoalicije u srijedu su odbili prijedloge da još jednom razmisle oupućivanju četiriju vojnih instruktora u Irak, u sklopu NATO-ve misijaobučavanja iračke vojske.
LJUBLJANA,18. siječnja(Hina) - Zastupnici stranaka vladajuće slovenske koalicije u srijedu su odbili prijedloge da još jednom razmisle o upućivanju četiriju vojnih instruktora u Irak, u sklopu NATO-ve misija obučavanja iračke vojske.

Rasprava o takvoj odluci vlade, koju je opozicija lijevog centra nazvala pogrešnom, bila je i jedina točka dnevnog reda vanjskopolitičkog odbora. Zato se nije raspravljalo o drugim pitanjima niti je ministar vanjskih poslova odgovarao na aktualna pitanja vanjske politike, kako je inače uobičajena praksa kad sjednicama prisustvuje šef diplomacije.

Ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel rekao je vezano uz slanje vojnika u Irak da bi promjena odluke izazvala "odium" u NATO savezu prema Sloveniji koja je, kako je ustvrdio, dala obećanja o jačem angažmanu u Iraku još u vrijeme prijašnje vlade lijevog centra, ali ga nije ispunila.

Bivši premijer Anton Rop to je demantirao, rekavši da sadašnja vlada mijenja raniju politiku i da za to snosi odgovornost. Članovi odbora iz vladajuće koalicije desnog centra polemizirali su s oporbom, tvrdeći da će slanje vojnika u Irak povećati kredibilitet i identitet Slovenije u NATO savezu u koji je primljena u travnju 2004. godine.

Odluku vladajuće koalicije podržala je i oporbena Slovenska nacionalna stranka (SNS).

(Hina) xfl ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙