FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stručnjaci: slanje instruktora u Irak ne ugrožava Sloveniju

LJUBLJANA,15. siječnja(Hina) - Slanje četiriju slovenskih vojnihinstruktora u bagdadsku bazu al-Rustamiya neće povećati sigurnosnerizike za Sloveniju, tvrde stručnjaci za vojnu strategiju i terorizam,iako je opozicija digla glas da se radi o velikom zaokretu slovenskepolitike prema "od početka" pogrešnoj intervenciji američkogpredsjednika Georgea Busha u Iraku.
LJUBLJANA,15. siječnja(Hina) - Slanje četiriju slovenskih vojnih instruktora u bagdadsku bazu al-Rustamiya neće povećati sigurnosne rizike za Sloveniju, tvrde stručnjaci za vojnu strategiju i terorizam, iako je opozicija digla glas da se radi o velikom zaokretu slovenske politike prema "od početka" pogrešnoj intervenciji američkog predsjednika Georgea Busha u Iraku.

"Odluka o slanju instruktora bila je očekivana", rekao je za "Delo" od nedjelje direktor centra za strateške studije u Ljubljani Borut Grgič koji pred koji pred slovenskom javnošću, zabrinutom da bi potez mogao državu eksponirati potencijalnim međunarodnim prijetnjama, odnosno terorizmu, brani odluku vlade premijera Janeza Janše.

Prve ankete naime pokazuju da je oko 70 posto Slovenaca nenaklonjeno slanju slovenskih vojnika-profesionalaca u Irak.

Na seminaru o terorizmu koji je ovog tjedna pripremio Grgičev centar, američki eksperti kazali su da Sloveniji ne prijeti opasnost od terorističkih napada, unatoč simboličnom činu potpore proameričkoj iračkoj vladi. Teroristi imaju ograničene resurse i - ako bi se odlučili za udar na neku europsku državu - onda bi zbog efekta vjerojatno izabrali veći i značajniji cilj, smatraju oni.

Grgič je rekao da je pitanje terorizma kompleksnije od slovenskog angažmana u Iraku.

I napad na New York zapravo nije bio napad na SAD nego na određeni stil života kojemu pripada i EU, pa i Slovenija, a države koje ignoriraju takve potencijalne prijetnje i ne angažiraju se riskiraju da se i kod njih nasele ćelije terorističkih organizacija, tvrdi Grgič.

Slovenski stručnjak tvrdi da je Ljubljana u pogledu rizika sigurnija od Beča iako Austrija uopće nije članica NATO saveza niti ima vojnike u Iraku, a što se tiče slovenskih vojnika koji će tamo biti upućeni kaže:

"Žao bi mi bilo ako im se nešto dogodi, no to su profesionalci koji ulaskom u vojsku preuzimaju i rizik posla".

Reagirajući na kritike bivšeg premijera Antona Ropa da je odlukom o slanju vojnika u Irak odstupila od dominantne europske politike, slovensko ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je tvrdnjom da je Rop u vrijeme kad je bio premijer u lipnju 2004. godine pred sastanak NATO saveza i sam u ime tadašnje vlade obećao NATO savezu pomoć u obuci vojnika iračke vlade, a tvrdnju da je sadašnji potez u suprotnosti s europskom politikom i da znači odstupanje od prijašnje politike odlučno je odbacilo.

(Hina) xfl ymaš

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙