FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba "Einsteinova čudesna godina"

ZAGREB, 18. siječnja 2006. (Hina) - U zagrebačkom Tehničkom muzejudanas je otvorena prirodoznanstvena izložba "Einsteinova čudesnagodina" koja se bavi trima ključnim otkrićima Alberta Einsteina iz1905. - fotoelektričnim efektom, postavljanjem teorije Brownovagibanja te specijalnom teorijom relativnosti.
ZAGREB, 18. siječnja 2006. (Hina) - U zagrebačkom Tehničkom muzeju danas je otvorena prirodoznanstvena izložba "Einsteinova čudesna godina" koja se bavi trima ključnim otkrićima Alberta Einsteina iz 1905. - fotoelektričnim efektom, postavljanjem teorije Brownova gibanja te specijalnom teorijom relativnosti.

Izložba je organizirana u četiri tematske cjeline, a autor je Nenad Raos, znanstveni savjetnik na zagrebačkom Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada.

Prva cjelina bavi se Albertom Einsteinom, njegovim životom i percepcijom u javnosti, dok druga govori o specijalnoj teoriji relativnosti, shvaćanju prostora i vremena u fizici i filozofiji, od starih Grka do naših dana. Treća cjelina posvećena je Brownovu gibanju, kinetičkoj teoriji topline i metodama za određivanje broja molekula. Četvrta cjelina govori o fotoelektričnom efektu i onome što iz njega slijedi: teoriji svjetlosti, kvantnoj fizici i modernoj slici atoma.

Izložba je popraćena Einsteinovim portretima (od fotografije do karikature), reprodukcijama starih grafika (predodžbama svemira u antici i srednjem vijeku) te modelima svemirskih brodova. Tu su i dva filma, od kojih jedan u 3D animaciji prikazuje Einsteinovu specijalnu teoriju relativnosti.

Otvarajući izložbu, ravnatelj Zavoda za školstvo Vinko Filipović rekao je kako događaji iz života Alberta Einsteina korespondiraju s današnjim vremenom. Einstein nije volio nemaštovitu školu i tadašnje nastavne metode, podsjetio je, kazavši kako to potvrđuje da je pitanje nastavnih metoda vječno pitanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙