FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: Hrvatskoj trebaju odgovorni mediji

ZAGREB, 18. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatskoj trebaju profesionalnovođeni i uređivani, a nadasve odgovorni mediji, čiji vlasnici nećebrinuti isključivo o profitu, poručio je u srijedu predsjednik StjepanMesić prigodom novogodišnjeg prijama za predstavnike medija.
ZAGREB, 18. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatskoj trebaju profesionalno vođeni i uređivani, a nadasve odgovorni mediji, čiji vlasnici neće brinuti isključivo o profitu, poručio je u srijedu predsjednik Stjepan Mesić prigodom novogodišnjeg prijama za predstavnike medija.

Čelnik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Dragutin Lučić Luce je zahvalio predsjedniku na više puta iskazanoj brizi za medijske slobode, pa i kad nije bio zadovoljan njihovim izvještavanjem, napominjući da iz međunarodnih političkih i novinarskih krugova stižu upozorenja da se Hrvatska, nakon višegodišnjeg napretka u razvoju medijskih sloboda, vraća u vremena "kolonijalnog odnosa spram političkih centara moći" .

Na tradicionalnom petom po redu prijamu za predstavnike medija predsjednik Mesić je kazao da je Hrvatska iza sebe ostavila godinu u kojoj je ostvarila jedan od ključnih preduvjeta za ostvarivanje strateškog cilja - počela je pregovore za punopravno članstvo u EU, a na tom zahtjevnom i teškom putu hrvatsko društvo treba suradnju i potporu medija i novinara.

Hrvatskoj, naglasio je, trebaju odgovorni novinari koji ne zaboravljaju osnovne postulate vlastite profesije i pravila profesionalne etike, trebaju joj mediji čiji vlasnici neće brinuti samo i isključivo o profitu, vlasnici "koji će znati izvući korist iz medija koji će i informirati, i obrazovati, i zabavljati, a da pritom ne zaglupljuju javnost niti njome manipuliraju".

Ono što mediji danas često nude javnosti nije ono što ona traži, nego ono za što netko drugi kaže da to javnost traži. Ako mediji javnosti ne nude potpunu informaciju ili svjesno podmeću senzacije i poluistine, ta ista javnost nakon nekog vremena i neće tražiti nešto drugo, jer neće znati da drugo postoji, upozorio je.

"Ako ste već prihvatili da se nazivate novinarima, onda i budite novinari", poručio je Mesić okupljenim predstavnicima medija, rekavši da mu nije cilj dijeliti lekcije već da govori u najboljoj namjeri.

Od medija, kaže, posebno očekuje da pomognu hrvatskim građanima da se što je moguće bolje informiraju što njih i Hrvatsku čeka tijekom predpristupnih pregovora s EU i što ih čeka kada Hrvatska uđe u Uniju.

"Što će građani više znati o Europskoj uniji i o tome što dajemo, a što dobivamo ulaskom u nju, to će biti manje nepovjerenja i manje straha za budućnost. Ali, bit će bitno smanjena i mogućnost manipuliranja, što je posljednje preostalo oružje onih, koji su odavno shvatili da svoje igre mogu igrati samo u izoliranoj i od svijeta i susjedstva odrezanoj državi", istaknuo je Mesić.

Predstavnicima medija poručio je da izvještavaju o svemu, kritiziraju i upozoravaju, istražuju afere, traže i ostavke i smjene, no, naglasio je, isključivo na temelju relevantnih i istinitih, provjerenih i argumentiranih podataka.

"Slušajte glas svoje savjesti, prije svega i iznad svega. Radite u skladu s vašom profesionalnom etikom i ne dajte da vas itko koristi kako bi ostvario neke svoje ciljeve. Vaš cilj je informacija, vaš cilj je istina", rekao je predsjednik Mesić.

Dragutin Lučić posebno je zahvalio predsjedniku na njegovim istupima prema žestokim kritikama na račun HRT-a krajem prošle godine, što je ocijenio "najtežim trenucima za medijske slobode u Hrvatskoj".

HND neće "bespoštedno braniti novinare koji izazivaju buru u medijima", ali će štititi postulat da svaki novinar ima pravo argumentirano u javnosti iznositi stavove i braniti ih. Spreman je analizirati stanje u medijima, pa i onom najjačem, HRT-u, "ali to nećemo činiti ako nam netko drži revolver na sljepoočnici", kazao je.

"Nadam se da ćete i dalje ustrajati u obrani medija od bilo kakvih pritisaka koji dolaze izvan sfere vladavine prava i demokracije", poručio je predsjedniku Mesiću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙