FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće za elektroničke medije o važnosti koregulacije

ZAGREB, 21. prosinca 2005. (Hina) - Članovi Vijeća za elektroničkemedije i Radne skupine Vijeća za koregulaciju te predstavnici HRT-a,RTL-a, Nove TV, NUT-a danas su na konferenciji za novinare okoregulaciji istaknuli kako je to pozitivan proces na hrvatskommedijskom prostoru jer olakšava tumačenje pojedinih zakonskihodredaba.
ZAGREB, 21. prosinca 2005. (Hina) - Članovi Vijeća za elektroničke medije i Radne skupine Vijeća za koregulaciju te predstavnici HRT-a, RTL-a, Nove TV, NUT-a danas su na konferenciji za novinare o koregulaciji istaknuli kako je to pozitivan proces na hrvatskom medijskom prostoru jer olakšava tumačenje pojedinih zakonskih odredaba.

Predsjednik Vijeća za elektroničke medije Denis Peričić rekao je da je Radna skupina na dosadašnja četiri sastanka prihvatila pravila o prikazivanju emisija pod pokroviteljstvom, o uporabi hrvatskog jezika te o samopromidžbi nakladnika.

Na novinarski upit je li Vijeće za elektroničke medije ponovno obavilo nadzor TV programa i, ako jest, što je ustanovilo, Peričić je rekao da je nadzor u tijeku te da se rezultati očekuju u siječnju.

Voditelj Radne skupine za koregulaciju Nebojša Gladović rekao je da koregulacija omogućuje nakladinicima da neka pitanja u vezi s tehnikom i oglašivanjem provedu u praksi te da su zaštita autorskih prava, maloljetnika, potrošača i zdravlja teme za raspravu.

Saša Runjić, urednik zabavnog programa RTL-a, rekao je kako se koregulacijom nastoje riješiti otvorena pitanja za nakladnike, koja u zakonu nisu jasna ili ih uopće nema, a voditelj marketinga na HRT-u Tibor Gojun drži da će rad medija biti jednostavniji i jasniji te da koregulacija potrebna i zbog europskih naputaka.

Peričić je podsjetio kako Vijeće za elektroničke medije stalno nadzire provedbu odredaba o programskim načelima i obvezama svih nakladnika elektroničkih medija te izriče opomene i pokreće prekršajne postupke kako bi nakladnici poštovali zakon i sami sebe regulirali.

U izvješću Vijeća o radu u ovoj godini stoji da su pokrenuta tri prekršajna postupka zbog kršenja Zakona o elektroničkim medijima i Zakona o HRT-u (HRT, RTL i Nova TV) te izrečene dvije opomene nakladnicima zbog kršenja Zakona o elektroničkim medijima (Radio 042 i TV Moslavina). K tomu, obnovljene su 32 koncesije za radio i dvije za televiziju te raspisano još šest natječaja za koncesiju.

Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija dodijelio je 17,8 milijuna kuna za 93 nakladnika radijske i 17 nakladnika televizijske djelatnosti, dodao je Peričić.

(Hina) xbma yjn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙