FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljubičić najavio početak konzultacija o zdravstvenoj reformi

ZAGREB, 18. siječnja 2006. (Hina) - Ministar zdravstva i socijalneskrbi Neven Ljubičić najavio je danas početak konzultacija ozdravstvenoj reformi sa socijalnim partnerima - sindikatima iposlodavcima, strukovnim udrugama te Vladinim koalicijskimpartnerima.
ZAGREB, 18. siječnja 2006. (Hina) - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić najavio je danas početak konzultacija o zdravstvenoj reformi sa socijalnim partnerima - sindikatima i poslodavcima, strukovnim udrugama te Vladinim koalicijskim partnerima.

"Zdravstvena reforma je u fazi izrade i očekujem da ćemo pronaći zajednička rješenja, vodeći računa o socijalnom trenutku hrvatskih građana", izjavio je Ljubičić Hini nakon što je sinoć Predsjedništvo HDZ-a raspravljalo o zdravstvenoj reformi.

Zdravstvena reforma uključuje stručnu reorganizaciju sustava te promjene u njegovu financiranju. Hrvatsko zdravstvo previše troši u odnosu na mogućnosti gospodarstva i stvara gubitke, zbog čega hitnu reformu od Vlade traži i MMF.

Ljubičić kaže da se ne radi o pritisku MMF-a na Vladu, već da su "stručnjaci MMF-a tu da bi pomogli Hrvatskoj u iznalaženju kvalitetnih rješenja".

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek ističe kako je vrijeme da se Vlada o reformskim mjerama počne konzultirati s partnerima, umjesto što u javnost pušta probne balone, poput ukidanja hitne stomatološke službe i restrikcija u propisivanju lijekova, koje odmah povlači.

"Mislimo da u zdravstvu treba napraviti reda te iskoristiti unutarnje rezerve, a zatim građanima reći koliko zdravstvo stoji, što može platiti država, a što se očekuje da plate oni", kaže Avberšek.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Hrvoje Minigo izrazio je zadovoljstvo što je prihvaćena inicijativa HLK-a, Hrvatskog liječničkog zbora i medicinskih fakulteta o potrebi konzultiranja struke u reformskim zahvatima, budući da su bili nezadovoljni dosadašnjom komunikacijom s Ministarstvom zdravstva.

"U dogovoru s ministrom već smo oformili radnu grupu za reformu sustava specijalizacija prema odrebama Europske unije i nadamo se da ćemo taj posao uspješno završiti do iduće godine", rekao je Minigo izrazivši spremnost struke da se uključi i u donošenje ostalih mjera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙