FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tokijska burza ranije prekinula s radom zbog prevelikog broja naloga za prodaju

TOKIO, 18. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Tokijska burza u srijedu jezatvorena 20 minuta ranije po prvi put u svojoj povijesti jer jepoplava naloga za prodaju dionica zaprijetila zagušenjem računalnogsustava te druge u svijetu najveće svjetske burze.
TOKIO, 18. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Tokijska burza u srijedu je zatvorena 20 minuta ranije po prvi put u svojoj povijesti jer je poplava naloga za prodaju dionica zaprijetila zagušenjem računalnog sustava te druge u svijetu najveće svjetske burze.

Službeni burzovni indeks Nikkei izgubio je na vrijednosti 2,94 posto, što je njegov najveći dnevni postotni gubitak od travnja prošle godine, potonuvši na 15.341 bod. Od početka tjedna izgubio je 6,8 posto na vrijednosti.

Trgovina je prekinuta 20 minuta ranije nego obično, nakon što su dužnosnici Tokijske burze upozorili da bi mogli prekinuti trgovanje kada broj dnevnih transakcija dosegne četiri milijuna. To je samo ubrzalo prodaju dionica, dodatno oslabivši povjerenje ulagača.

"Sramotno je što se to dogodilo u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu. Taj problem vjerojatno će pridodati rastućem negativnom raspoloženju na tržištu", rekao je Hideo Ueki, dužnosnik UBS Global Asset Management Japana.

Ovoga tjedna izgubljeno je više od 300 milijardi dolara na vrijednosti dionica, što je jednako bruto domaćem proizvodu Švedske. Većina gubitaka posljedica je istrage pokrenute u Internet tvrtki Livedoor zbog sumnji da je širila lažne informacije među ulagačima. No, i ostale kompanije popularne među ulagačima poput Softbank Corp. bile su snažno pogođene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙