FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrijska vlada odobrila povrat Klimtovih slika židovskim nasljednicima

BEČ , 16. siječnja 2006. (Hina/AP) - Austrijski sud u ponedjeljak jeizvijestio da nema zakonskih zapreka za povratak vrijednih umjetninaobitelji devedesetogodišnje Marije Altmann što su ih njezinoj obitelji1938. oduzeli nacisti i tadašnja austrijska vlada.
BEČ , 16. siječnja 2006. (Hina/AP) - Austrijski sud u ponedjeljak je izvijestio da nema zakonskih zapreka za povratak vrijednih umjetnina obitelji devedesetogodišnje Marije Altmann što su ih njezinoj obitelji 1938. oduzeli nacisti i tadašnja austrijska vlada.

Maria Altmann od 1998. godine bori se za povrat šest neprocjenjivo vrijednih slika austrijskog slikara Gustava Klimta koje su u vlasništvu austrijske vlade. Među djelima je i portret njezine tete, Marie Altmann.

Obitelj Altmannove i austrijska vlada pregovore su počeli u ožujku prošle godine nakon odluke američkog Vrhovnog suda prema kojoj Altmannova zbog ovog slučaja može tužiti austrijsku vladu.

1998. austrijska je vlada od državnih muzeja zatražila da podnesu izvješće o tomu koliko se u njihovu fundusu nalazi umjetničkih djela što su ih vlasnicima po dolasku na vlast 1938. oduzeli nacisti. Bogatoj židovskoj obitelji Altmann tadašnja je nacistička vlast oduzela mnoga vrijedna umjetnička djela, od kojih se neka sada nalaze u austrijskoj Umjetničkoj galeriji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙