FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlin otkriva pojedinosti oko ubojstva SS-ovca Reinharda Heydricha 1942.

BERLIN, 9. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Prvi put nakon završetkaDrugog svjetskog rata, berlinski muzej javnosti je ponudio uvid uoperaciju "Antropod", što je kodno ime za jedini uspješni atentatizvršen nad pripadnikom užeg kruga Adolfa Hitlera, visokim SS-ovimčasnikom Reinhardom Heydrichom kojega su zvali "praški koljač", akojega je 1942. u Pragu iz zasjede ubila skupina čeških i slovačkih'egzilaca' koji su se padobranima spustili u tada okupiranuČehoslovačku.
BERLIN, 9. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Prvi put nakon završetka Drugog svjetskog rata, berlinski muzej javnosti je ponudio uvid u operaciju "Antropod", što je kodno ime za jedini uspješni atentat izvršen nad pripadnikom užeg kruga Adolfa Hitlera, visokim SS-ovim časnikom Reinhardom Heydrichom kojega su zvali "praški koljač", a kojega je 1942. u Pragu iz zasjede ubila skupina čeških i slovačkih 'egzilaca' koji su se padobranima spustili u tada okupiranu Čehoslovačku.

Michal Burian iz praškog Vojnog instituta, koji je u Pragu održao izlaganje o atentatu prije no što je prezentacija premještena u Berlin, tvrdi da ubojstvo Heydricha spada u najznačajnije trenutke prošloga stoljeća.

"Atentat je drevna tragedija. Možete naći sve u ovoj priči, hrabrost, ljubav, izdaju, smrt. Po mom mišljenju, to je jedna od najzanimljivijih priča 20. stoljeća", kazao je.

Atentat na Heydricha izvršen je 27. svibnja 1942. u mirnoj ulici praškog predgrađa Kobylisy. Dva mlada čovjeka, Čeh i Slovak, u zasjedi su dočekali crni mercedes kabriolet kojim se Heydrich vozio prema praškom dvorcu Hračani.

Slovak Josef Gabcik htio je pucati na Heydricha, ali je njegova strojnica "sten" zatajila u ključnom trenutku. Heydrich je već izvadio pištolj kako bi pucao na Gabcika kada je 29-godišnji Čeh Jan Kubis na automobil bacio za tu namjenu pripremljenu anti-tenkovsku granatu.

Granata je eksplodirala, a Heydrich je tjedan dana iza podlegao ozljedama. Taj događaj obilježio je sudbine obojice atentatora, ali i tisuće njihovih sunarodnjaka koji su bili zatvarani, mučeni i ubijani nakon što je Hitler naredio SS-u i Gestapou da "gaze u krvi" kako bi otkrili Heydrichove ubojice.

No, atentatore nisu otkrili nacisti, već je njihovo skrovište u podrumu jedne praške crkve odao jedan od padobranaca koji je tako želio spasiti svoj život.

Kubis, Gabcik i još petorica poginuli su u borbi u crkvi ili su se sami ubili kako ne bi pali u ruke nacistima.

Središnji predmet prezentacije, koja je prošloga mjeseca otvorena u berlinskom Njemačkom tehničkom muzeju, je mercedes kabriolet s registracijskim oznakama "SS-3" kojega je Heydrich vozio u vrijeme atentata.

Ta je marka automobila bila simbol nacističkog ponosa. Na izloženom primjerku spušten je krov jer je Heydrich, koji je do ubojstva bio nacistički upravitelj Bohemije i Moravske, vjerovao da je uspješno pacifizirao cijeli narod te da se može sigurno voziti u otvorenom, neoklopljenom vozilu.

Na prezentaciji je izložena i replika spektakularne dijamantne krune Bohemijskog kralja Vjenceslava, a legenda kaže da je Heydrich proklet u trenutku kada ju je stavio na glavu nakon što je stigao u Prag.

Reinhard Heydrich nije bio samo "praški koljač". Nekoliko mjeseci prije atentata predsjedavao je konferencijom na kojoj je nacistička vrhuška počela planirati "konačno rješenje" - istrebljenje europskih Židova.

"Za nas Čehe bilo je vrlo važno da Heydrich bude ubijen jer je on za nas bio jedan od najgorih. Nakon što je 1941. došao u Prag odmah je počeo sa svojim krvavom vladavinom terora", kazao je Burian.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙