FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poštanske marke s likovima trojice hrvatskih skladatelja

ZAGREB, 17. siječnja 2006. (Hina) - U povodu stogodišnjice rođenjapoznatih hrvatskih skladatelja Ivana Brkanovića, Mile Cipre i BorisaPapandopula danas su u Hrvatskom društvu skladatelja predstavljene tripoštanske marke s likovima te trojice velikana hrvatske glazbe 20.stoljeća.
ZAGREB, 17. siječnja 2006. (Hina) - U povodu stogodišnjice rođenja poznatih hrvatskih skladatelja Ivana Brkanovića, Mile Cipre i Borisa Papandopula danas su u Hrvatskom društvu skladatelja predstavljene tri poštanske marke s likovima te trojice velikana hrvatske glazbe 20. stoljeća.

Marke su tiskane u seriji Hrvatske pošte (HP) pod nazivom "Hrvatska glazba", a autori su zagrebački dizajneri Ana Žaja Petrak i Mario Petrak.

Poštanska marka je najmanji kulturni proizvod koji stiže u svaki kutak zemlje, rekao je akademik Nedjeljko Fabrio, koji je član Povjerenstva HP-a za izradu motiva maraka.

Izrazivši zadovoljstvo izgledom maraka, Fabrio je podsjetio na osobnost, muzički opus i interese trojice "samostalnih glazbenih veličina, koje su bile međusobno isprepletene".

O skladateljima je govorila akademkinja Koraljka Kos, napomenuvši kako će 2006. kroz koncerte i skupove biti posvećena trojici skladatelja.

"Papandopulo, Brkanović i Cipra tri su osobnosti, tri različita skladateljska temperamenta i stilska traženja koja su zadužila hrvatsku glazbu 20. stoljeća", rekla je Koraljka Kos. Koliko god bili različiti, vezalo ih je duboko zajedništvo, dodala je.

Ivan Brkanović (1906.- 1987.) rođeni je južnjak, što je na određeni način utjecalo na njegov stvaralački rukopis, opus više od 130 djela.

Odlike opusa skladatelja, glazbenog pisca i pedagoga Mile Cipre (1906. - 1985.) jesu suzdržanost, jasnoća oblikovanja u kojemu osjećaj za proporcije vlada formom djela, te smisao za decentno glazbeno pripovijedanje. Njegovo djelo jedno je od stožernih skladateljskih ostavština hrvatske glazbe 20. stoljeća.

Skladatelj, dirigent i pijanist Boris Papandopulo (1906.-1991.) jedan je od najznačajnijih hrvatskih skladatelja. Njegov opus od preko 400 djela sadrži skladbe za sva glazbena područja od solističke minijature, popijevke do velikih vokalno-instrumentalnih djela oratorijskog karaktera te opera i baleta.

Hrvatska pošta prvu je marku iz serije "Hrvatska glazba" tiskala 1994., a u zadnjih 15 godina izdala je 573 redovite i prigodne poštanske marke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙