FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uragan Katrina i Bushovi problemi obilježili 2005. u SAD

WASHINGTON,23. prosinca(Hina) - Razorni uragan Katrina i problemipredsjednika Georgea W. Busha posebice s Irakom i odnosom premazatočenicima u ratu protiv terorizma obilježili su 2005. u SjedinjenimDržavama.
WASHINGTON,23. prosinca(Hina) - Razorni uragan Katrina i problemi predsjednika Georgea W. Busha posebice s Irakom i odnosom prema zatočenicima u ratu protiv terorizma obilježili su 2005. u Sjedinjenim Državama.

Uragan Katrina koji je u kolovozu poharao New Orleans i druge dijelove američke obale Meksičkog zaljeva bio je jedna od najtežih prirodnih katastrofa koje su pogodile SAD u proteklih stotinjak godina.

U uraganu je poginulo više od 1.300 ljudi, a poplave koje je izazvao potopile su četiri petine New Orleansa rezultirajući najvećim preseljenjem gradskog stanovništva u američkoj povijesti.

Posljedice su bile i političke. Spora i neučinkovita reakcija administracije predsjednika Georgea W. Busha dovela je do teških kritika i pada Bushove popularnosti.

No, to nije bio jedini Bushov problem. Nakon što je osvojio drugi mandat u Bijeloj kući, Bush je brzo proigrao svoj politički kapital. Irak, izbor kandidata za Vrhovni sud, uragan Katrina, skandal oko otkrivanja identiteta agentice CIA-e, zlostavljanje zatočenika, bili su problem za problemom na kojima se Bush spoticao gledajući kako mu popularnost opada ispod 40 posto, na najniže grane njegova predsjedništva.

Neočekivano spora demokratska stabilizacija Iraka u kojem pobuna ne jenjava s više od 2.100 američkih vojnika koji su dosad poginuli, u američkoj su javnosti izazvali duboke sumnje u Bushovu strategiju za pobjedu u toj zemlji. Ipak, on i dalje inzistira da će američke snage ostati u Iraku sve dok Iračani sami ne budu mogli preuzeti sigurnost zemlje u svoje ruke.

Problem humanog odnosa prema zatočenicima i zaštita građanskih sloboda u globalnom ratu protiv terorizma postale su ključne teme u Sjedinjenim Državama.

Američki Kongres je prihvatio amandman o zabrani mučenja zatočenika nakon skandala sa zlostavljanjem zatvorenika u iračkom zatvoru Abu Ghraib, izvješća o žestokim metodama istrage u američkom zatvoru u Guantanamo Bay na Kubi i medijskih navoda o tajnim CIA-inim zatvorima za osumnjičene teroriste u istočnoj Europi i drugim dijelovima svijeta.

Bush, koji je u početku prijetio vetom na taj zakon, bio ga je prinuđen prihvatiti pod pritiskom Kongresa i američke javnosti.

Predsjednik Bush je doživio još jedan udarac nakon što je Senat na samo šest mjeseci produžio Patriotski zakon kojega Bushova administracija smatra ključnim oružjem u borbi protiv terorizma.

Zabrinuti da zakon, koji je snažno proširio prava vlasti u tajnim istragama i prisluškivanju, ne ugrozi ljudska prava Amerikanaca, senatori su ga samo privremeno produžili kako bi dobili vremena da u njega ugrade mehanizme zaštite građanskih sloboda.

Skandal s otkrivanjem medijima identiteta tajne agentice CIA-e Valerie Plame, u kojem je za ometanje istrage optužen predstojnik ureda potpredsjednika Dicka Cheneya, Lewis Libby, također je uzdrmao Bijelu kuću.

Bushova popularnost se nakon uspješnih parlamentarnih izbora u Iraku i jačanja američkog gospodarstva nešto popravila, ali njegova Republikanska stranka, koja ima većinu u Kongresu, i dalje sa strepnjom očekuje kongresne izbore 2006.

Hrvatsko-američki odnosi su u 2005. zabilježili nagli uspon nakon što je uhićen odbjegli haški optuženik Ante Gotovina. Zastupnički dom i Senat američkog Kongresa su u dvije zasebne rezolucije pohvalili demokratski napredak Hrvatske i njezinu suradnju s Haškim sudom i preporučili što brže uključenje Hrvatske u NATO.

State Department, koji je ranije zbog Gotovine uskraćivao Hrvatskoj ključnu potporu SAD-a za NATO, nakon uhićenja je objavio da je Hrvatska napravila veliki korak naprijed prema članstvu u Sjevernoatlantskom savezu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙