FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Airbus nadmašio Boeing po narudžbama zrakoplova

LONDON, 17. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Europski proizvođačzrakoplova Airbus pretekao je lani američkog rivala Boeinga ponarudžbama zrakoplova, s 1.055 neto narudžbi, objavljeno je u utorakiz Airbusa.
LONDON, 17. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Europski proizvođač zrakoplova Airbus pretekao je lani američkog rivala Boeinga po narudžbama zrakoplova, s 1.055 neto narudžbi, objavljeno je u utorak iz Airbusa.

Ta kompanija ostvarila je rekordnu godinu, koju su označili oštra konkurencija cijena i snažna potražnja azijskih i diskontnih zrakoplovnih prijevoznika.

Airbus je u 2005. gotovo utrostručio brojku od 366 neto narudžbi ostvarenih 2004. i pretekao Boeing koji je ubilježio 1.002 narudžbi, unatoč očekivanjima mnogih analitičara da će europski proizvođač izgubiti svoje vodstvo po prvi put od 2000. Airbus je imao 678 narudžbi krajem studenoga, zaostajući za Boeingom koji je imao 827 narudžbi.

Na godišnjoj konferenciji za novinare također je rečeno da Airbus predvodi po broju isporuka treću godinu zaredom, s 378 isporučenih zrakoplova. Usporedbe radi, 2004. je isporučio 320 zrakoplova. Boeing je lani isporučio 290 zrakoplova uslijed štrajka.

Isporuke su omogućile Airbusu ostvarivanje 10 posto većih prihoda, u visini 22,3 milijarde eura. Airbus je u 80-postotnom vlasništvu zrakoplovnog konzorcija EADS, a ostatak je u vlasništvu BAE Systemsa.

Airbus je lani odnio pobjedu nad Boeingom, s 51 posto udjela u neto narudžbama zrakoplove za najmanje 100 putnika i 55 posto ukupnih narudžbi. Međutim, njegovi podaci pokazuju da su mu narudžbe uglavnom upravljane prodajom jeftinijih zrakoplova s jednim prolazom između sjedišta diskontnim zrakoplovnim prijevoznicima, dok je izgubio nekoliko ugovora za veće zrakoplove u korist Boeinga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙