FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanija: Kriza liberalnih demokrata zbog čelnikova alkoholizma

ZAGREB/LONDON, 6. siječnja 2006. (Hina) - Britanski liberalnidemokrati, treća po snazi parlamentarna stranka, upali su uneočekivanu krizu kad je njihov čelnik Charles Kennedy priznao da sebori protiv alkoholizma, nakon čega ga je u petak skupina uglednihčlanova stranke pozvala da odstupi.
ZAGREB/LONDON, 6. siječnja 2006. (Hina) - Britanski liberalni demokrati, treća po snazi parlamentarna stranka, upali su u neočekivanu krizu kad je njihov čelnik Charles Kennedy priznao da se bori protiv alkoholizma, nakon čega ga je u petak skupina uglednih članova stranke pozvala da odstupi.

Kennedy, 46-godišnji Škot omiljen u javnosti, pred televizijskim je kamerama u četvrtak rekao da se zadnjih 18 mjeseci bori protiv toga problema, a da već dva mjeseca nije ni taknuo čašicu, iako neki suradnici kažu da je viđan pijan i u studenome.

U petak su ga zastupnici iz vlastite stranke pozvali da odstupi. Od 62 zastupnika liberalnih demokrata, njih 25 izdalo je priopćenje prema kojemu nakon ovoga vikenda "nisu više spremni pristati" na Kennedyjevo vodstvo, objavila je agencija dpa.

BBC javlja kako je to priopćenje usporedivo s "ultimatumom" čelniku i predviđa da će se on morati povući.

Kennedy vodi liberalne demokrate od 1997. Radi rješavanja sadašnje krize on je zatražio izbore za vodstvo stranke, ali jasno je rekao kako se nada da će ostati na svojoj dužnosti.

"Kennedy je srušio jedan tabu", prenosi dpa riječi televizijskoga komentatora Jona Snowa. "Ni Churchill ni Eden nisu to učinili", dodao je Snow govoreći o sklonosti piću nekadašnjih britanskih premijera.

I Winston Churchill i čelnik konzervativaca Anthony Eden bili su poznati po sklonosti piću, ali nijedan od njih nije bio prisiljen javno progovoriti o toj navici pa nijednoga nisu mogli optužiti da prikriva problem.

Prema pisanju Reutersa, Jenny Tonge, zastupnica liberalnih demokrata u Gornjem domu rekla je da bi zadržati alkoholičara na mjestu stranačkoga vođe bilo isto kao i angažirati glumca bez jedne noge za ulogu Tarzana.

Agencija dpa uočava kako je ironično što bi se eventualni Kennedyjev odlazak mogao dogoditi u trenutku velikoga političkoga uspjeha stranke koji se dijelom može pripisati protivljenju liberalnih demokrata britanskome sudjelovanju u ratu u Iraku.

Otkako je 1997. Kennedy preuzeo vodstvo stranke liberalnim demokratima sve bolje ide i nakon izbora u svibnju 2005. u parlamentu imaju 62 zastupnika, koliko nisu imali još od dvadesetih godina Dvadesetoga stoljeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙