FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U DHK obilježena obljetnica rođenja najstarije hrvatske književnice Katarine Frankopan-Zrinski

ZAGREB, 11. siječnja 2006. (Hina) - U Društvu hrvatskih književnikadanas je predstavljen "Triptih Zriniana", komplet knjiga kojeobuhvaćaju pretisak molitvenika Katarine Zrinski "Pvtni tovarvs" iz1661., transkripciju te knjige na suvremeno hrvatsko pismo i studiju"Majka Katarina" o Ani Katarini Frankopan-Zrinski, autora ZvonimiraBartolića, koji je ujedno i transkribirao molitvenik.
ZAGREB, 11. siječnja 2006. (Hina) - U Društvu hrvatskih književnika danas je predstavljen "Triptih Zriniana", komplet knjiga koje obuhvaćaju pretisak molitvenika Katarine Zrinski "Pvtni tovarvs" iz 1661., transkripciju te knjige na suvremeno hrvatsko pismo i studiju "Majka Katarina" o Ani Katarini Frankopan-Zrinski, autora Zvonimira Bartolića, koji je ujedno i transkribirao molitvenik.

Joža Skok istaknuo je kako studija, odnosno biografski i književno-povijesni kolaž, otkriva Katarinu Zrinsku kao uglednu i obrazovanu osobu svoga vremena te odanu suprugu i majku. Riječ je o romanesknoj biografiji u kojoj se autor Zvonimir Bartolić koristio raznolikom građom, od dokumentarne, znanstvene do pučke predaje, pri čemu je želio oblikovati lik izuzetne ličnosti 17. stoljeća, dodao je.

Stjepko Težak uvrstio je Katarinu Zrinsku u krug "velikih Hrvatica" zajedno sa Cvijetom Zuzorić i Slavom Raškaj. Katarina, supruga Petra Zrinskog i sestra Frana Krste Frankopana, bila je mučenica hrvatske povijesti, a najgori napadi na nju dolazili su upravo od Hrvata, rekao je Težak povukavši paralelu s hrvatskom današnjicom u kojoj su "oni koji su se najviše borili za hrvatsku slobodu, sada omalovažavani".

Katarina Zrinski (Bosiljevo, oko 1625. - Graz 1673.) umrla je tamnici u 48. godini, a predstavljači se slažu da je umrla od posljedica koje su na njezin život ostavile sudbine djece te pogubljenje supruga i brata.

"Putni tovaruš" molitvenik je i književno djelo Katarine Zrinski čiji rad, po mišljenju predstavljača, nije dovoljno istražen.

Akademik Josip Bratulić kazao je kako bi se naziv molitvenika mogao prevesti i kao "Prijatelj na putu", ali ne samo kao prijatelj u doslovnom fizičkom putovanju, već i u životu jer "tovaruš" znači i suprug. Pri tome je podsjetio na pismo koje je uoči pogubljenja supruzi poslao Petar Zrinski, a koje je "najtragičnije ljubavno pismo u hrvatskoj književnosti".

"Triptih Zriniana" uvršten je na sajmu knjiga u Frankfurtu među 100 najljepših knjiga svijeta, a tiskan je u povodu obilježavanja 380. obljetnice rođenja najstarije hrvatske književnice, banice i mučenice Ane Katarine Frankopan-Zrinski. Izdavači su čakovečki ogranak Matice hrvatske i "Zrinski" iz Čakovca te Nacionalna i sveučilišna knjižnica Zagreb.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙