FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wehrmacht pogubio afričke zatvorenike u Francuskoj 1940.

BERLIN, 12. siječnja 2006. (Hina) - Njemački vojnici su odmah nakonulaska u Francusku 1940. pogubili nekoliko tisuća zarobljenika izfrancuskih kolonija u Africi koji su se nalazili u francuskimzatvorima, piše tjednik "Die Zeit" u četvrtak.
BERLIN, 12. siječnja 2006. (Hina) - Njemački vojnici su odmah nakon ulaska u Francusku 1940. pogubili nekoliko tisuća zarobljenika iz francuskih kolonija u Africi koji su se nalazili u francuskim zatvorima, piše tjednik "Die Zeit" u četvrtak.

Kako u tekstu u "Die Zeitu" tvrdi njemački povjesničar Raffael Scheck, uvidom u arhivsku dokumentaciju, utvrđeno je da su vojnici "Wehrmachta" pogubili i "do 3000 afričkih zarobljenika".

Time, kako tvrdi Scheck, pada u vodu u Njemačkoj uvriježena predodžba o "čistom ratu" i "korektnom ponašanju" njemačkih postrojbi na zapadnoj fronti. Naime, u pohodu na Sovjetski Savez godinu dana kasnije njemački vojnici su imali jasne naputke o uništavanju određenih etničkih skupina što nije bio slučaj sa zapadnom frontom.

Njemački povjesničar, koji predaje na američkom sveučilištu Colby u saveznoj državi Maine, smatra da pokolj crnih zarobljenika treba povezati s uvriježenom negativnom slikom i propagandom koju su nacisti širili o afričkim vojnicima služeći se pritom iskrivljenim slikama o pobunama u njemačkim kolonijama u jugozapadnoj i istočnoj Africi početkom 20. stoljeća.

U Francuskoj je tematika ubojstva crnih zatvorenika, koja su počinili njemački vojnici, prvi put bila spomenuta u knjizi povjesničara Sergea Bilea "Crnci u nacističkim logorima" koja je objavljena prošle godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙