FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena pitanja koje je ostavio Ariel Sharon

JERUZALEM, 12. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Izraelski premijer ArielSharon, hitno hospitaliziran prije tjedan dana zbog jakog moždanogudara, još je u bolnici a veliko je pitanje hoće li se oporaviti ihoće li se moći i dalje baviti politikom.
JERUZALEM, 12. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Izraelski premijer Ariel Sharon, hitno hospitaliziran prije tjedan dana zbog jakog moždanog udara, još je u bolnici a veliko je pitanje hoće li se oporaviti i hoće li se moći i dalje baviti politikom.

Ariel Sharon ostavio je niz otvorenih pitanja, od donošenja izraelskog proračuna, preko pitanja Irana pa sve do skorašnjih palestinskih ali i izraelskih izbora.

Od pitanja s kojima će se morati baviti vršitelj dužnosti izraelskog premijera Ehud Olmert do izraelskih izbora predviđenih za 28. ožujka, najvažnija su sljedeća:

- Palestinski izbori u istočnom Jeruzalemu

Predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas zaprijetio je neodržavanjem općih izbora 25. siječnja ako Izrael ne dopusti Palestincima da glasuju u istočnom Jeruzalemu, anektiranom 1967. godine. Ehud Olmert je najavio da će se tim pitanjem u nedjelju baviti izraelska vlada. Abas sa svoje strane tvrdi da je primio američka uvjeravanja da će se izbori, kao i predizborna kampanja, održati i u Jeruzalemu.

- Proračun

O izraelskom proračunu za 2006. godinu trebalo se glasati 31. prosinca 2005. godine, ali on nije predstavljan zastupnicima jer vlada Ariela Sharona u tom trenutku više nije imala većinu u izraelskom parlamentu Knessetu.

-Izraelski izbori 28. ožujka

Ehud Olmert trebao bi stranku Kadima (Naprijed), koju je potkraj prošle godine osnovao Ariel Sharon, dovesti do izborne pobjede. Zbog Sharonove hospitalizacije pojavile su se sumnje u raspad nove stranke, međutim Kadima se, prema anketama, još nalazi na čelu, te bi trebala dobiti 45 od 120 zastupničkih mjesta u novom sazivu Knesseta. Stranka je međutim još uvijek u svojim začecima, još nema pravi statut, a nema ni popis svojih kandidata za izbore.

- Pitanje Irana

Strahovi Izraela u vezi s Iranom udvostručili su se nakon višekratnih izjava iranskog predsjednika koji je pozivao na "brisanje Izraela sa zemljovida" te nakon što je Teheran objavio da nastavlja sa svojim nuklearnim aktivnostima. Izraelci su uvjereni da bi Iran od ove godine mogao raspolagati s vojnom nuklearnom opcijom.

Ehud Olmert je kazao da je "Izrael miran i da bi to pitanje trebalo prije svega prebaciti na Vijeće sigurnosti UN-a kako bi se poduzele odgovarajuće mjere".

- Izraelsko-palestinski mirovni proces

Činilo se da se Ariel Sharon kreće ka mirnom rješenju sukoba s Palestincima, posebice nakon što je donio neke unilateralne mjere poput izraelskog povlačenja iz pojasa Gaze, koje je završeno potkraj ljeta prošle godine. Olmert se također zauzimao za to povlačenje. Kadima namjerava odrediti trajne granice Države Izrael i zauzima se za stvaranje nezavisne palestinske države.

- Sigurnost

Prekid vatre koji je predložio Abas a prihvatila ga je većina palestinskih oružanih skupina, i koji se više ili manje poštivao proteklih godinu dana, službeno je završio potkraj 2005. Od tada se sa sjevera pojasa Gaze redovito ispaljuju rakete na Izrael, što izaziva odgovore izraelske vojske. Usporedo s tim, na palestinskim područjima, posebice u pojasu Gaze, sve je veća anarhija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙