FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U 2005. gotovo 300 akcija spašavanja i traganja na moru

RIJEKA,12. siječnja 2006.(Hina) - Nacionalna središnjica za traganje ispašavanje na moru sa sjedištem u Rijeci koordinirala je prošle godine297 akcija traganja i spašavanja u kojima je spašena 631 osoba, 34 suozlijeđene, jedna nestala, a poginulo ih je 25, izvijestilo je danasMinistarstvo mora, turizma, prometa i razvitka.
RIJEKA,12. siječnja 2006.(Hina) - Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru sa sjedištem u Rijeci koordinirala je prošle godine 297 akcija traganja i spašavanja u kojima je spašena 631 osoba, 34 su ozlijeđene, jedna nestala, a poginulo ih je 25, izvijestilo je danas Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka.

Najviše akcija traganja i spašavanja, 61, poduzeto je zbog plovila s kvarom u plovidbi i potrebe pružanja hitne medicinske pomoći na moru, 55 akcija. U prošloj su se godini nasukala 43 plovila, dogodilo se 15 sudara i 15 naplavljivanja plovila te 12 potonuća. Središnjica je zabilježila sedam požara na plovilima te 15 akcija spašavanja ljudi u moru.

Stalan porast broja akcija traganja i spašavanja na moru iz godine u godinu povezan je s povećanjem broja turista na jadranskoj obali i plovila u nautičkom turizmu, stoji u priopćenju.

Procjenuje se da se najviše nesreća na moru događa zbog nedovoljna nautičkog iskustva, slabe opremljenosti brodica i ponašanja posade koje nije u skladu s pomorskim zakonima i pravilima.

Ističe se i da se u prošle dvije godine znatno povećao broj nastradalih kupača te se zaključuje da je uzrok sve veći broj turista iz zemalja stanovnici kojih slabo poznaju opasnosti na moru. U prošloj godini dogodilo se 12 nesreća s kupačima na moru, pet s daskašima i 14 s roniocima.

Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru savjetuje svima koji izlaze na more da redovito slušaju vremensku prognozu te usklade plovidbu sa svojim nautičkim sposobnostima i znanjima. Voditeljima brodica i jahta preporuča se da obnove znanja, a kupačima bez dostatno plivačkog iskustva kupanje na obilježenim i sigurnim kupalištima.

(Hina) xdsil yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙