FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stanje pripravnosti uoči početka Hadža

MEKAStanje pripravnosti uoči početka HadžaMEKA, 8. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Oko 2,5 milijuna muslimanapočelo je u nedjelju godišnje hodočašće iz Meke u Minu, gdje susaudijske vlasti u stanju pripravnosti.
MEKA, 8. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Oko 2,5 milijuna muslimana počelo je u nedjelju godišnje hodočašće iz Meke u Minu, gdje su saudijske vlasti u stanju pripravnosti.

Hadž je počeo tri dana nakon što se srušio jedan hotel u središtu svetog grada pri čemu je poginulo 76 ljudi, a ranjeno je 62.

U petak su završene operacije spašavanja iz ruševina hotela i sve je rasčišćeno kako bi se masa hodočasnika mogla kretati iz Meke u Minu, oko 5 km istočnije, putem kojim je kročio prorok Muhamed prije 1.400 godina.

Za Hadž je ove godine mobilizirano oko 60.000 sigurnosnih i medicinskih agenata kako se ne bi ponovili incidenti koji su obilježili prethodna hodočašća.

Osim stampeda vjernika u kojem poginulo 215 hodočasnika 2004. i njih 1.426 godine 1990., u požaru je 1997. stradalo 343 hodočasnika i vlasti žele izbjeći opasnosti izbijanja bolesti, nemira i atentata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙