FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSP: obvezati Vladu da pomogne haaškim optuženicima

ZAGREB, 12. siječnja 2006. (Hina) - Klub HSP-ovih saborskih zastupnikau saborsku je proceduru uputio prijedlog zaključaka kojima bi se Vladuobvezalo da učini sve što je potrebno za obaranje haaških optužnicaprotiv hrvatskih generala.
ZAGREB, 12. siječnja 2006. (Hina) - Klub HSP-ovih saborskih zastupnika u saborsku je proceduru uputio prijedlog zaključaka kojima bi se Vladu obvezalo da učini sve što je potrebno za obaranje haaških optužnica protiv hrvatskih generala.

HSP-ov zastupnik Pero Kovačević na današnjoj je konferenciji za novinare je kazao kako HSP dvoji u spremnost Vlade da optuženicima pruži logističku potporu za obaranje optužnica sa za Hrvatsku neprihvatljivim kvalifikacijama Domovinskog rata i vojno-redarstvene operacije Oluja.

"Vlada umiruje javnost izjavama da je spremna i da optuženici imaju svu potrebnu dokumentaciju na raspolaganju, no praksa je sasvim drugačija", tvrdi Kovačević.

U prilog toj tvrdnji naveo je da Ministarstvo pravosuđa odvjetničkom timu jednog optuženika nije dostavilo tražene međunarodne ugovore koje je pokojni predsjednik Franjo Tuđman potpisao u vrijeme Domovinskog rata.

Odvjetnicima drugog optuženika Ministarstvo nije odgovorilo na zahtjev da im se dostavi dokument kojim je Hrvatska priznala BiH, a u trećem slučaju nije dostavilo ugovor Alije Izetbegovića i Momčila Krajišnika o podjeli Bosne, kojega Hrvatska ima, a kojega je u svojoj knjizi objavila Višnja Starešina, tvrdi Kovačević.

HSP stoga Saboru predlaže da Vladu obveže da bezodložno i sustavno poduzme pravne političke i diplomatske mjere u cilju obaranja optužnica s neprihvatljivim kvalifikacijama.

Vladu žele obvezati i da bezodložno pruži cjelovitu pravnu, dokumentacijsku, informatičku i logističku pomoć optuženim braniteljima.

HSP predlaže i osnivanje sedmočlanog saborskog povjerenstva koje bi pratilo ispunjavanje tih zaključaka.

Traže također da izvješće o svom radu Saboru podnese Savjet prijatelja Haaškog suda a koji se, tvrdi Kovačević, do sada sastao svega tri puta.

"Vlada se nonšalantno ponaša a ponekad to ponašanje ima i karakter opstrukcije", ocijenio je Kovačević, upozoravajući da je krajnje vrijeme da se ozbiljno uhvatimo u koštac s haaškim optužnicama i njihovim obaranjem.

Kovačević se osvrnuo i na upad policije u prostorije zagrebačke HVIDR-e gdje je policija privela novinara i haaškog optuženika Domagoja Margetića, uz prisilno privođenje predsjednika zagrebačke HVIDR-e Ivana Pandže i člana Ante Jurendića.

Kovačević smatra da je policija prekoračila ovlasti.

Smatra da je to nedopustivo i zabrinjavajuće te da bi za sve trebao odgovarati ministar Ivica Kirin, a onda i ostali odgovorni u policiji.

"Očito u sustavu nešto ne štima, ako ministar unutarnjih poslova nije znao što se događa", kazao je Kovačević pozivajući Kirina da Saboru podnese izvješće o radu MUP-a, što mu je zakonska obveza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙