FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Djed Božićnjak će zbog globalnog zagrijavanja morati koristiti peraje

LONDON, 17. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Djed Božićnjak morat ćesanjke zamijeniti perajama mnogo ranije nego što se mislilo jerglobalno zagrijavanje sve više topi njegov dom na Arktiku, objavila jesvjetska udruga za zaštitu okoliša WWF.
LONDON, 17. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Djed Božićnjak morat će sanjke zamijeniti perajama mnogo ranije nego što se mislilo jer globalno zagrijavanje sve više topi njegov dom na Arktiku, objavila je svjetska udruga za zaštitu okoliša WWF.

Najnovije istraživanje te organizacije predviđa da će prosječna temperatura na Zemlji do 2026. godine porasti za dva stupnja Celzijusa, a na Arktiku čak triput više.

"To bi moglo zauvijek promijeniti dom Djeda Božićnjaka", stoji u izvješću Marka Newa sa Sveučilišta u Oxfordu.

Djed Božižnjak i njegovi jeleni nisu jedina stvorenja koji se nalaze pred tom prijetnjom, jer su riziku izloženi i polarni medvjedi, tuljani i nekoliko vrsta arktičkih biljaka.

"Već možemo uočiti značajne promjene na Arktiku, kao što je povlačenje glečera, nestajanje sniježnog pokrova, sve tanji ledeni štit na Grenlandu i smanjenje ledenog pokrova na Arktičkom moru", rekao je stručnjak za klimu WWF-a Andrew Lee.

"Sve te promjene ukazuju nam da nemamo vremena napretek i da moramo poduzeti drastične mjere kako bi zaštitili klimu", naglasio je Lee.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙