FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljeno suđenje za slučaj "Lijanovići"

SARAJEVO,11. siječnja 2006.(Hina) - Unakrsnim ispitivanjem svjedokaoptužbe Zorana Nikolića, pred tročlanim vijećem Suda Bosne iHercegovine kojim predsjeda Amerikanac Richard Gebelein u Sarajevu jeu srijedu nastavljeno suđenje u slučaju "Lijanovići".
SARAJEVO,11. siječnja 2006.(Hina) - Unakrsnim ispitivanjem svjedoka optužbe Zorana Nikolića, pred tročlanim vijećem Suda Bosne i Hercegovine kojim predsjeda Amerikanac Richard Gebelein u Sarajevu je u srijedu nastavljeno suđenje u slučaju "Lijanovići".

Uz četvoricu braće Ivanković-Lijanović, optužnica u ovom predmetu tereti za višemilijunske carinske i porezne prijevare i utaje te primanje i davanje mita i predsjednika Ustavnog suda BiH Matu Tadića, profesora Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravka Lučića te predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) Dragana Čovića.

Upravo zbog činjenice da se Čoviću sudi u ovom predmetu, u utorak je suspendiran status HDZ-a BiH kao promatrača u Europskoj pučkoj stranci (EPP) a takva odluka ostat će na snazi sve do okončanja postupka odnosno dok je Čović na čelu HDZ-a.

Zoran Nikolić kojega su u srijedu ispitivali odvjetnici optuženih smatra se ključnim svjedokom optužbe jer je na temelju njegova iskaza o postojanju organizirane urote s ciljem protuzakonitog bescarinskog uvoza mesa za potrebe tvrtke "Lijanovići" i pokrenuta istraga koja je dovela do podizanja optužnice a time i do Čovićeve smjene s dužnosti člana Predsjedništva BiH.

Odvjetnici optuženih tijekom unakrsnog ispitivanja uglavnom su pokušavali diskreditirati Nikolića iznoseći tvrdnje da je on osoba s dvojbenim ponašanjem koja je i sama često kršila zakon.

Čovićev odvjetnik Zdravko Rajić iznio je među ostalim podatke o tome da je Nikolić bio povezan s "kamatarskom" obitelji Gaši iz Sarajeva kojoj ni danas nije vratio dug od oko 20 tisuća eura kao i da je na sumnjiv način posredovao u kupnji kuće za pokojnog predsjednika BiH Aliju Izetbegovića od Milanka Renovice, nekadašnjeg visokog dužnosnika SR BiH i ratnog savjetnika Radovana Karadžića.

Sudu su predočene i službene policijske zabilješke o Nikolićevu pokušaju "reketiranja" Nihada Imamovića, vlasnika auto-kuće ASA koja je glavni zastupnik Volkswagena za BiH.

Odvjetnik Mate Tadića Nikica Gržić također je iznio veliki broj navoda o problematičnom i protuzakoitom ponašanju ključnog svjedoka što Nikolić nije opovrgnuo.

Kazao je samo da je svjestan svih svojih postupaka koji bi mogli biti tretirani kao protuzakoniti te je dodao da je za to spreman snositi posljedice.

Nikolić je također potvrdio da od Tužiteljstva nikada nije dobio obećanje o imunitetu od kaznenog progona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙