FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ribari traže usklađivanje propisa sa zakonodavstvom EU-a

SPLIT, 2. siječnja 2006. (Hina) - Predsjednik Ceha ribara Hrvatskeobrtničke komore Tonči Božanić ocijenio je u ponedjeljak u Splitu dasu novi hrvatski pravilnici o ribarstvu mnogo stroži od europskih,istaknuvši da hrvatske propise treba što hitnije uskladiti sazakonodavstvom Europske unije.
SPLIT, 2. siječnja 2006. (Hina) - Predsjednik Ceha ribara Hrvatske obrtničke komore Tonči Božanić ocijenio je u ponedjeljak u Splitu da su novi hrvatski pravilnici o ribarstvu mnogo stroži od europskih, istaknuvši da hrvatske propise treba što hitnije uskladiti sa zakonodavstvom Europske unije.

Na konferenciji za novinare u prostorijama Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije Božanić je rekao da ribari ne će pristati da im se po novom Pravilniku o ribolovnim zonama ukinu dosadašnja prava. Taj je pravilnik izazvao burne reakcije hrvatskih ribara u priobalnim županijama, posebice u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Kad je pak riječ o novom Pravilniku, Božanić je spomenuo slučaj trojice koćara koje je policija privela nekoliko dana pošto je Pravilnik stupio na snagu jer su ribarili u Lastovskom zaljevu, gdje je novim zakonom zabranjeno ribarenje. Upozorivši kako se slovenskim ribarima u Savudrijskoj vali stalno gleda kroz prste, zapitao je zašto se ukidaju i smanjuju prava ribarima uoči pregovora s EU-om o ribarstvu koji počinju u veljači.

Božanić i predsjednik županijske Obrtničke komore Dražan Krolo podsjetili su da se sve to događa u vrijeme kad u ukupnu ulovu ribe u Jadranu hrvatski ribari sudjeluju, osim u ulovu srdele, s tek oko devet, a talijanski s 91 posto. Spomenuli su i da je Hrvatski sabor obvezao Vladu da s EU-om počne pregovore o primjeni zakona o zaštićenoj ekološko-ribolovnoj zoni.

Ustvrdio je da nije točan navod u priopćenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva da se novi Pravilnik ne odnosi na gospodarski ribolov i uporabu ribolovnih alata. Jer, rečeno je, Pravilnikom su proširene granice unutarnjega ribolovnog mora što je mnogim ribarima uskratilo dosadašnja prava jer su propisi za ribarenje u unutrašnjem moru stroži nego za ribarenje u vanjskom.

Iako je Ceh ribara, rečeno je, svjestan da se svi njihovi zahtjevi ne će moći ugraditi u propise o morskom ribarstvu, hrvatski ribari ne će pristati na ukidanje dosadašnjih prava. Ipak, Božanić očekuje da će ministar Petar Čobanković na sastanku idućeg tjedna uzeti u obzir njihove primjedbe.

Jer, zaključio je Božanić, naš je cilj održiv razvoj hrvatskoga ribarstva, ali i smanjenje razlika u ribarskim propisima i uvjetima u odnosu prema susjedima, kako bismo ravnopravno ušli u EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙