FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mehmet Ali Agca u četvrtak na slobodi

ISTANBUL, 10. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Mehmet Ali Agca, Turčin kojije 1981. pokušao ubiti papu Ivana Pavla II, trebao bi u četvrtak bitipušten na slobodu nakon što je iza rešetaka proveo gotovo četvrtstoljeća zbog zločina čiji su motivi i dan danas nerazjašnjeni.
ISTANBUL, 10. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Mehmet Ali Agca, Turčin koji je 1981. pokušao ubiti papu Ivana Pavla II, trebao bi u četvrtak biti pušten na slobodu nakon što je iza rešetaka proveo gotovo četvrt stoljeća zbog zločina čiji su motivi i dan danas nerazjašnjeni.

Agca (48) se od 2000. nalazi u zatvoru u Istanbulu, kamo je izručen nakon 19 godina provedenih u talijanskim zatvorima zbog teškog ranjavanja pape Ivana Pavla II. 13. svibnja 1981. na Trgu svetog Petra.

Zatvoren je čim se vratio u Tursku temeljem sudske kazne izrečene u odsustvu zbog ubojstva Abdija Ipekcija, poznatog direktora liberalnog dnevnika Milliyet, koje je počinio 1979. godine. Osim toga, 2000. je osuđen na 36 godina zatvora zbog dva napada na banke počinjena 1970-ih godina.

U četvrtak će biti pušten na slobodu zahvaljujući amnestiji proglašenoj 2002. te smanjenjima zatvorskih kazni odobrenima u skladu s reformom turskog kaznenog zakona, što je tražila Europska unija.

Čim izađe iz zatvora, Agca bi se trebao javiti vojnim vlastima jer još nije ispunio vojnu obvezu, obveznu za svakog Turčina starijeg od 18 godina.

Kada je pucao na Papu, Agca (23) je bio militant ekstremne desnice, član zloglasnih "Sivih vukova", u bijegu pred turskom policijom.

Ivana Pavao II. posjetio ga je u zatvoru i oprostio mu, no okolnosti atentata nisu nikada do kraja razjašnjene.

Optužbe protiv bugarskih i sovjetskih tajnih službi nisu nikada dokazane, a i sam Agca je nekoliko puta mijenjao verziju, pa je tako čak tvrdio da je njegovo djelo bilo dio "Božjeg plana".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙