FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka: 88-godišnji Slovak oslobođen unatoč masakrima 1945.

MUENCHEN , 19. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Njemački je sud uponedjeljak donio oslobađajuću presudu za 88 -godišnjeg Slovaka,nacističkog kolaboracionista optuženog za masakre počinjene 1945.,potkraj Drugoga svjetskog rata, uz objašnjenje da optuženi nijesudjelovao u ubojstvima, i da nema dovoljno dokaza da je on izdaonaredbu podređenima da pucaju na zarobljenike.
MUENCHEN , 19. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Njemački je sud u ponedjeljak donio oslobađajuću presudu za 88 -godišnjeg Slovaka, nacističkog kolaboracionista optuženog za masakre počinjene 1945., potkraj Drugoga svjetskog rata, uz objašnjenje da optuženi nije sudjelovao u ubojstvima, i da nema dovoljno dokaza da je on izdao naredbu podređenima da pucaju na zarobljenike.

Ladislava Niznanskog optužnica je teretila po nekoliko točaka, među ostalima da je naredio strijeljanje 146 civila u Slovačkoj u siječnju 1945. i mjesec dana nakon toga pogubljenje 18 Židova koji su se skrivali pred nacističkim kolaboracionistima.

Čehoslovački sud je 1962. godine Niznanskog proglasio krivim te ga je osudio na smrtnu presudu u odsutnosti. Tada je Niznansky već živio u zapadnoj Njemačkoj.

Sud je također donio odluku prema kojoj će Niznansky dobiti kompenzaciju za devetomjesečno razdoblje provedeno u zatvoru tijekom istrage.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙