FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanija imala logor za mučenje nakon Drugog svjetskog rata

LONDON, 17. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Velika Britanija imala jetajni zatvor u Njemačkoj dvije godine nakon svršetka Drugog svjetskograta gdje su zatvorenici, uključujući i članove Nacionalsocijalističkestranke, bili mučeni i izgladnjivani do smrti, objavio je u subotulist Guardian.
LONDON, 17. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Velika Britanija imala je tajni zatvor u Njemačkoj dvije godine nakon svršetka Drugog svjetskog rata gdje su zatvorenici, uključujući i članove Nacionalsocijalističke stranke, bili mučeni i izgladnjivani do smrti, objavio je u subotu list Guardian.

Citirajući izvatke iz dosjea ministarstva vanjskih poslova koji su otvoreni prema zakonu o slobodi informiranja, list navodi da je Britanija držala muškarce i žene u zatvoru blizu Bad Nenndorfa do srpnja 1947. godine.

Tamošnji stanovnici kažu kako su noću mogli čuti zapomaganja koja su dopirala iz zatvora.

Dosjei Foreing Officea nadopunili su istragu detektiva Scotland Yarda Toma Haywarda koji je pronašao dokaze o zlostavljanju i tvrdi da su najmanje dva zatvorenika umrla od gladi, dok je još jedan nasmrt premlaćen.

Najveći broj zatvorenika bio je iz redova nacističke stranke ili je riječ o bivšim pripadnicima SS-a, no među njima je bilo i puno njemačkih poslovnih ljudi koji su poslovali s režimom Adolfa Hitlera, piše Guardian.

List navodi kako je tadašnji premijer Clement Attle znao za postojanje zatvora i da je odobrio čuvarima "provođenje svih nužnih psiholoških metoda prema određenim zatvorenicima kako bi lakše surađivali".

Nakon izvješća inspektora Haywarda suđeno je trojici Britanaca, od kojih su dvojica oslobođena, a jedan je osuđen zbog lošeg postupanja prema zatvorenicima i kažnjen otpustom iz vojne službe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙