FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 80. obljetnica Hrvatskog lovačkog saveza

ZAGREB, 16. prosinca 2005. (Hina) - Svečanom sjednicom skupštine podvisokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesićaobilježena je danas 80. obljetnica Hrvatskog lovačkog saveza udrugekoja okuplja 830 lovačkih udruga i oko pedeset tisuća lovaca.
ZAGREB, 16. prosinca 2005. (Hina) - Svečanom sjednicom skupštine pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesića obilježena je danas 80. obljetnica Hrvatskog lovačkog saveza udruge koja okuplja 830 lovačkih udruga i oko pedeset tisuća lovaca.

Predsjednik Mesić podsjetio je da su prve lovačke udruge u Hrvatskoj nastale još 1881., a da se 80. obljetnica HLS-a obilježava u znak sjećanja na sjednicu Saveza lovačkih društava Slavonije održane 1925.

Osvrnuvši se, među ostalim, na doprinos lovaca u obrani Hrvatske od agresije u Domovinskom ratu, Mesić je rekao kako su na djelu pokazali odlučnost, spremnost i domoljublje i njih više od stotinu dali i svoje živote.

Čestitajući 80. obljetnicu HLS-a predsjednik Mesić poželio je dobru lovačku sreću, kob i trofeje.

Predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak iznijevši kronologiju nastanka i razvoja HLS-a istaknuo je da je Savez neprofitna, nestranačka udruga koja promiče i unaprijeđuje lovstvo i zaštitu divljači i očuvanja bioraznolikosti. HLS je 1992. primljen u punopravno članstvo Međunarodnog vijeća za lov i zaštitu prirode (CIC), rekao je Dečak.

Posebno je naglasio da su upravo lovci među prvima aktivno uključili u Domovinski rat i obranu Hrvatske od agresije, a i u ratnim okolnostima su skrbili o divljači. Nakon vojnoredarstvenih akcija Bljesak i Oluja, te mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja stvoreni su uvjet za sanaciju ratnih šteta i ponovno oživljavanje lovnog gospodarstva u Hrvatskoj. HLS je angažiran na donošenju novog zakona o lovstvu i dalje će raditi na promicanju lovstva u Hrvatskoj, kazao je, uz ostalo, predsjednik HLS-a Đuro Dečak .

Svečanoj sjednici bili su nazočni i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ivan Jarnjak, ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, izaslanik Međunarodnog vijeća za lov i zaštitu prirode (CIC), ravnatelj Središnjeg državnog ureda za upravu državni tajnik Antun Palarić, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, gosti iz Slovačke, Mađarske, BiH i drugi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙