FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snijeg paralizirao Europu

ZAGREB, 28. prosinca 2005. (Hina) - Val hladnoće i obilan snijeg uEuropi uzrokovali su u srijedu prometni kaos za tisuće putnikablokiranih na sjeveru Francuske, prometne nesreće, otkazivanja vlakovai kašnjenja u polijetanjima zrakoplova u drugim državama.
ZAGREB, 28. prosinca 2005. (Hina) - Val hladnoće i obilan snijeg u Europi uzrokovali su u srijedu prometni kaos za tisuće putnika blokiranih na sjeveru Francuske, prometne nesreće, otkazivanja vlakova i kašnjenja u polijetanjima zrakoplova u drugim državama.

U Francuskoj su tisuće osoba bile blokirane zbog snijega na autocesti od Toula do Nancyja, a promet motornih vozila iz Belgije i Luksembruga u Francusku bio je ponovno uspostavljen tek u srijedu ujutro.

Na zapadu Francuske više stotina kamiona i vozila blokirano je zbog hladnoće na autocesti, a 300 do 400 osoba moralo se smjestiti u prihvatilišta i motele.

Francuske vlasti poduzele su mjere za smještaj beskućnika u Parizu i u velikim dijelovima zemlje jer su temeprature silazile do minus 15 stupnjeva u središnjoj Francuskoj i u području Alpa.

U Velikoj Britaniji zbog niskih temepratura i snijega otkazano je prometovanje nekoliko vlakova u srijedu ujutro. Na istoku Engleske palo je do 15 centimetara snijega a temperature se spustile na 6 do 7 stupnjeva ispod ništice. Snijeg se, prema prognozi, očekuje u srijedu i na sjeveru zemlje te u Škotskoj.

U Češkoj Republici u srijedu ujutro bila je zatvorena autocesta između Praga i Brna zbog sudara četiriju kamiona uzrokovanog velikim snijegom i ledom. Također je bila zatvorena i cesta od Brna do Beča.

U području Beča 15 centimetara snijega palo je noću, a nove se padaline očekuju. Također je dojavljeno o prekidu opskrbe električnom energijom za najmanje 300 kućanstava i velikim prometnim zastojima te prometnim nesrećama. Agencija Associated press javlja da je jedan vozač poginuo.

U Slovačkoj su vlasti upozorile na opasnost od lavina u Visokim Tatrama.

Njemačka je gotovo potpuno pokrivena snijegom od ponedjeljka, a nove se oborine očekuju. Letovi su kasnili u zračnoj luci u Frankfurtu te u Stuttgartu.

Zbog obilna snijega Francuska je zatvorila svoje granice prema Italiji koja je pak, zbog snijega, zatvorila dijelove autoputeva, što je dovelo do zastoja prometa na sjeveru zemlje.

Najveći val hladnoće pogodio je istočnu Tursku gdje je noću izmjeren 31 stupanj ispod ništice, a već su nekoliko dana zatvorene ceste koje vode do 1000 zaselaka u istočnom dijelu Turske.

Prema podacima od utorka navečer četiri su osobe poginule u Turskoj od smrzavanja, javlja agencija France presse i upozorava da meteorolozi predviđaju nastavak lošeg vremena idućih dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙