FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mitropolit Pavlović: osigurati povratak Srbima

ZAGREB, 7. siječnja 2006. (Hina) - Mitropolit zagrebačko-ljubljanskiJovan Pavlović pozvao je u u subotu hrvatske državne vlasti da u imesvoje europske perspektive osiguraju povratak prognanim i izbjeglimSrbima, a povratnicima miran život i sigurnost.
ZAGREB, 7. siječnja 2006. (Hina) - Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan Pavlović pozvao je u u subotu hrvatske državne vlasti da u ime svoje europske perspektive osiguraju povratak prognanim i izbjeglim Srbima, a povratnicima miran život i sigurnost.

"Pozivam i na pružanje zakonite zaštite svećeništvu, vjernicima i hramovima Srpske pravoslavne crkve koji su ponovno izloženi prijetnjama i napadima, naročito u Dalmaciji", rekao je mitropolit Pavlović na svečanoj božićnoj liturgiji.

Patrijarh se osvrnuo i na izazove i teškoće kroz koje prolazi Srpska pravoslavna crkva u raznim dijelovima svijeta, te je upozorio na, kako je rekao, bolno pitanje Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji te u Crnoj Gori.

Posebice se osvrnuo na srpski narod u Republici Srpskoj i u Bosni i Hercegovini, ističući da je izložen gorkim iskustvima, te ga je pozvao na ustrajnost u vjeri na putu dobra i čovječnosti. Sve tamošnje narode i zajednice pozvao je na pomirbu, međusobno praštanje i zajednička nastojanja za budućnost.

Kršćanski vjernici istočnog obreda prema julijanskom kalendaru u subotu proslavljaju Božić, blagdan Kristova rođenja, a svečanu arhijerejsku liturgiju u crkvi Preobraženja Gospodnjega u Zagrebu predvodio je mitropolit Pavlović u zajedništvu sa svećenicima Srpske pravoslavne općine u Zagrebu.

Svake godine na kraju svečane liturgije čita se tradicionalna poslanica patrijarha Pavla, poglavara Srpske pravoslavne crkve, koju šalje svojoj duhovnoj djeci. Poslanica počinje pozdravom "Mir Božji - Hristos se rodi", a vjernicima ju je pročitao protojerejski namjesnik Milenko Popović.

Patrijarh Pavle u poslanici poručuje da je "u čistoći Isusa Krista Sin Božji na Božić postao Sin čovječji kako bi sinovi ljudski u Njegovoj crkvi mogli postati djeca Božja te braća i sestre među sobom". Upravo u tome, poručuje patrijarh Pavle, "sastoji se i božićni poziv ljudima, našim blagodarnim i sabornim odazivom na dar Njegove ljubavi te dar života te spasenja u Njemu".

Na kraju poruke patrijarh je poželio vjernicima bolju i sretniju Novu godinu, blagoslovljenu od novorođenoga Krista, čestitajući im blagdan božićnim pozdravom: "Mir Božji - Hristos se rodi!"

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙