FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Borrell kritizira britanska dvostruka mjerila

BRUXELLES, , 15. prosinca 2005. (Hina) - Predsjednik Europskogparlamenta Josep Borrell kritizirao je britansko predsjedništvo EU-azbog dvostrukih mjerila pri ispunjavanju obećanja koja je dalaEuropska unija, prenosi list European Voice.
BRUXELLES, , 15. prosinca 2005. (Hina) - Predsjednik Europskog parlamenta Josep Borrell kritizirao je britansko predsjedništvo EU-a zbog dvostrukih mjerila pri ispunjavanju obećanja koja je dala Europska unija, prenosi list European Voice.

Kritizirajući novi britanski prijedlog dugoročnog europskog proračuna, Borrell je upozorio da Velika Britanija želi prekršiti obećanja dana novim zemljama članicama, koje su u Europsku uniju ušle u svibnju prošle godine, a još nedavno je tvrdila da Europska unija mora ispuniti obećanja dana Turskoj.

"Britansko predsjedništvo borilo se da se ispune obveze u pogledu otvaranja pristupnih pregovora s Turskom. Jack Straw kazao je da će povijest pamtiti britansko predsjedništvo po tom pitanju. Tako za Tursku moramo ispuniti obećanja. A što je s obećanjima danim novim članicama?", pita se Borrell.

Borrell je pozvao Europski parlament da odbaci novi britanski prijedlog čak i ako ga odobri Europsko vijeće na summitu 15. i 16. prosinca.

Ocjenjujući rad britanskog predsjedništva, Borrell je kazao da je ono bilo razočaravajuće i da sada, šest mjeseci nakon Blairovog hvaljenog govora u Europskom parlamentu u lipnju, prevladava stajalište da on otada nije mnogo učinio.

"Nadali smo se da će više učiniti više", rekao je Borrell.

On je također kritizirao britansko predsjedništvo što nije učinilo više po pitanju europskog ustava, odbačenog ovog ljeta na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj, zbog čega je Europska unija zapala u ustavnu krizu.

Naglasio je da se rješenje za ustav mora pronaći, jer se bez njega ne može. "Svi znaju da propisi iz Sporazuma iz Nice vode u paralizu", kazao je.

Borrell smatra da bi kriza trebala biti riješena prije idućih izbora za Europski parlament u lipnju 2009. "Svi čekaju njemačko predsjedništvo Europske unije (2007.). Velika njemačka koalicija istaknula je kao važan prioritet spašavanje europskog ustava i nova njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je da će se tome posvetiti", rekao je Borrell, a prenosi European Voice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙