FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada reagirala na ocjenu Jakova Gele o populacijskoj politici

ZAGREB, 6. siječnja 2006. (Hina) - Vladin Ured za odnose s javnošćureagirao je danas na tvrdnju demografa Jakova Gele kako "Hrvatska nemapopulacijsku politiku, već da se o njoj još raspravlja" u Hininutekstu "Gelo: Bez sinkroniziranih populacijskih mjera Hrvatska možeočekivati demografsku katastrofu".
ZAGREB, 6. siječnja 2006. (Hina) - Vladin Ured za odnose s javnošću reagirao je danas na tvrdnju demografa Jakova Gele kako "Hrvatska nema populacijsku politiku, već da se o njoj još raspravlja" u Hininu tekstu "Gelo: Bez sinkroniziranih populacijskih mjera Hrvatska može očekivati demografsku katastrofu".

"Za ovu Vladu populacijska politika prvorazredno je političko pitanje", stoji u priopćenju glede predstavljanja knjige "Temeljne značajke demografskog razvoja Hrvatske - bilanca 20. stoljeća" demografa Jakova Gele, u današnjoj Hininoj vijesti.

"U pogledu navoda da 'Hrvatska nema populacijsku politiku o kojoj se još raspravlja, što je dokaz da sve dosadašnje vlade nisu svjesne problema i njegove važnosti zbog sve manjeg nataliteta i stihijskih migracija koje može očekivati Hrvatska kad uđe u EU'", Vlada Republike Hrvatske smatra potrebnim očitovati se radi objašnjenja određenih činjenica, stoji u priopćenju.

Vlada podsjeća da je naručila znanstvenu studiju "Temeljne značajke demografskoga razvoja Hrvatske - bilanca 20. stoljeća", na kojoj su radili demografi Jakov Gelo, Anđelko Akrap i Ivan Čipin, a financirala ju je s 275 tisuća kuna.

Sama odluka Vlade da se takva znanstvena studija završi dovoljno govori o njezinoj opredijeljenosti prema problematici populacijske politike. Ova Vlada vrlo je jasno uvrstila populacijsku politiku u svoj program, te je u tom smislu poduzela i prve mjere populacijske politike.

To su: povećanje rodiljnih naknada, mogućnost korištenja trogodišnjega rodiljnog dopusta za blizance, treće i svako sljedeće dijete, izmjene u Zakonu o poticanoj stanogradnji radi lakšega stambenog zbrinjavanja za obitelji s više djece, dodjela besplatnih udžbenika za učenike osnovnih i srednjih škola za obitelji s osmero i više djece te dodjela besplatnih računala za obitelji s osmero i više djece u organizaciji Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, navodi Vlada.

Vlada ističe kako sve to pokazuje da joj je populacijska politika prvorazredno političko pitanje, a u prilog tome govori i činjenica da je u njezinu mandatu prvi put osnovano Ministarstvo obitelji koje na razne načine provodi konkretne mjere populacijske politike.

Također smatra potrebnim istaknuti kako je i izrada samog dokumenta - "Nacionalne populacijske politike", koju je potaknula potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, u Vladinoj proceduri pri samom dovršetku, stoji u priopćenju.

Vlada, "kao konačni protuargument navodima gospodina Gele", ističe da je "i u proračunu za 2006. godinu, imajući u vidu pozitivne populacijske projekcije, već sada za rodiljne naknade osigurala 85 milijuna kuna više nego u 2005. godini".

U skladu s dovršetkom studije "Temeljne značajke demografskoga razvoja Hrvatske - bilanca 20. stoljeća" te njezinim tiskanjem u organizaciji Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, za kraj siječnja ove godine dogovorena je i njezina zajednička službena prezentacija na kojoj će biti i svi sudionici tog projekta - autori, recenzenti i ostali stručnjaci koji se bave demografskom i populacijskom problematikom, ističe se.

Demograf Jakov Gelo izjavio je među ostalim u današnjoj Hininoj vijesti kako "bez sinkroniziranih populacijskih mjera Hrvatska do kraja 21. stoljeća može očekivati demografsku katastrofu". Također je upozorio da bi Hrvatska, po projekcijama, u slučaju visoke fertilnosti godine 2100. imala 3,603.009 stanovnika, a u slučaju niske fertilnosti samo 1,328.891 stanovnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙