FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministri obrane jugoistočne europe podržali napore u afganistanu i na kosovu

WASHINGTON,7. prosinca(Hina) - Zemlje jugoistočne Europe izrazile su uutorak u Washingtonu potporu raspoređivanju njihove brigade u misijuodržavanja mira u Afganistanu te preobrazbi međunarodnih snaga naKosovu kako bi osigurale sigurnost tijekom pregovora o budućem statusupokrajine.
WASHINGTON,7. prosinca(Hina) - Zemlje jugoistočne Europe izrazile su u utorak u Washingtonu potporu raspoređivanju njihove brigade u misiju održavanja mira u Afganistanu te preobrazbi međunarodnih snaga na Kosovu kako bi osigurale sigurnost tijekom pregovora o budućem statusu pokrajine.

Ministri 11 zemalja regije okupljenih u procesu Suradnje ministarstava obrane država jugoistočne Europe (SEDM) su na desetoj konferenciji foruma izrazili zadovoljstvo međusobnom sigurnosnom suradnjom u promicanju mira i stabilnosti u regiji kao i njihovoj integraciji u euroatlantske institucije.

U zajedničkoj izjavi oni su pružili jednoglasnu potporu raspoređivanje brigade jugoistočne Europe u Afganistanu u potpori mirovnim operacijama u toj zemlji.

Počinjući u veljači 2006. zapovjedništvo brigade preuzet će na šest mjeseci misiju kao stožer multinacionalne brigade u Kabulu u okviru Međunarodnih sigurnosnih anaga u Afganistanu ISAF koje vodi NATO.

"Ova pomoć će afganistanskom narodu pružiti ohrabrenje i samopouzdanje", rekao je na završnoj konferenciji za novinare američki ministar obrane Donald Rumsfeld, domaćin susreta.

Na konferenciji je sudjelovao i hrvatski ministar obrane Berislav Rončević. On je na skupu rekao kako je "upućivanje zapovjedništva brigade jugoistočne Europe u mirovnu misiju ISAF u Afganistanu kruna cjelokupnog dosadašnjeg SEDM procesa".

Zajedničku brigadu namijenjenu mirovnim i humanitarnim operacijama čine pripadnici iz sedam zemalja jugoistočne Europe, a u njoj ne sudjeluju Hrvatska, Slovenija, Sjedinjene Države i Ukrajina.

Ministri zemalja SEDM-a su također izrazili potporu transformaciji međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu (KFOR) kako bi bolje osiguravale sigurnost tijekom pregovora o konačnom statusu pokrajine.

Oni su istaknuli podršku operacijama u regiji i izvan nje koje predvodi NATO te obećali daljni doprinos naporima Sjevernoatlantskog saveza u jačanju sigurnosti, stabilnosti i trajnog mira u jugoistočnoj Europi.

Zemlje procesa SEDM su razgovarale i o borbi protiv terorizma i širenja oružja masovnog uništavanja, sigurnosti granica te međusobnoj suradnji vojnih industrija.

"Sjedinjene Države su zadovoljne napretkom SEDM-a i očekuju jačanje partnerstva s njim", rekao je Rumsfeld.

Konferencija je obilježena formalnim pristupanjem Ukrajine procesu SEDM čime se njegovo članstvo povećalo na 11 zemalja i čine ga Albanija, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Italija, Makedonija, Rumunjska, Sjedinjene Države, Slovenija, Turska i Ukrajina.

Ministri su zadužili tijela SEDM-a da razmotre mogućnost da Bosna i Hercegovina i Srbija i Crna Gora uskoro postanu promatrači u okviru procesa. SCG i BiH su na konferenciji sudjelovale kao gosti, a Moldova kao promatrač.

Proces SEDM započeo je 1996. kao regionalna inicijativa s glavnim ciljem da posluži kao most za zemlje jugoistočne Europe prema euroatlantskim integracijama, posebice NATO-u. Zadaće su mu pospješivanje međusobne obrambene i vojne suradnje u promicanju stabilnosti u regiji te potpora programima Partnerstva za mir NATO-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙